Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kniha komunizmu nie je zatvorená

.tomáš Zálešák .spoločnosť

Od 7. do 17. novembra tu máme desať dní, do ktorých spadajú dve výročia: 105 rokov od začiatku komunistického experimentu v Rusku (čo znamená aj: vo svete) a 33 rokov od jeho konca v našej vlasti.

Kniha komunizmu nie je zatvorená

pamätám si časy (a nie je to taj dávno), keď sa takmer každé zakopnutie na našej potácavej ceste za slobodou po roku 1989 vysvetľovalo ako „pozostatok minulosti“. Prinajmenšom sme mali výrazný sklon používať komunistickú, či užšie: „normalizačnú“ minulosť ako univerzálnu výhovorku. S tým súvisela predstava, že celou našou úlohou je akési definitívne, jednorazové vyrovnanie sa s minulosťou a „dobehnutie vývoja“, po ktorom môžeme už len spočinúť na vavrínoch v pohodlí slobodného zriadenia, pod ktorým tak či tak mnohí videli najmä možnosť konzumu. Tomuto nazeraniu zodpovedala módna téza o „konci dejín“ (ktorý nenastal, čo nie je žiadne prekvapenie).

Dnes sme v situácii do značnej miery odlišnej. Minulosť komunistického režimu ako samozrejmé „vysvetlenie“ našich trápení sa z nášho uvažovania akosi vytratila. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite