Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.migračný kompas: Negatívne narážky na moslimov sú prítomné naprieč celým politickým spektrom

.liga za ľudské práva .spoločnosť

Jozef Lenč je slovenský politológ, ktorý patrí k verejne známym osobám, ktoré sa hlásia k islamu. V podcaste hovorí o tom, ako sa politici vyjadrujú na adresu moslimov a ako tieto slová ovplyvňujú ich každodenný život.

.migračný kompas: Negatívne narážky na moslimov sú prítomné naprieč celým politickým spektrom

o islame počuť na slovenskej politickej scéne často, no nestretávame sa s ním len pri náboženských témach. „Islam, moslimovia, a najmä ich negatívne zobrazovanie, sa dokáže dostať do politického diskurzu aj keď sa v parlamente pojednávajú zákony o umelom prerušení tehotenstva, keď sa preberajú zákony ohľadom zvyšovania bezpečnosti, či pristúpenie Fínska a Švédska do NATO,“ hovorí politológ Jozef Lenč. Narážky na menšinu sú prítomné naprieč celým politickým spektrom a nie sú zriedkavé ani v komunálnej politike. 

„Štát nám nezakazuje vyznávať náboženstvo, ktoré máme, no ani nám neumožňuje žiť ho tak akoby sme chceli. Napríklad, čím ste starší, zisťujete, že bude problém, kde a ako vás vlastne pochovať,“ hovorí Lenč a v zápätí dodáva, že nič z toho však nezhoršuje život Moslimov tak intenzívne, ako šírenie nenávisti a strachu.

jozef Lenč je politológ, ktorý v súčasnosti vyučuje na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave. V médiách často komentuje situáciu na Slovensku a tiež dianie na Blízkom východe.

Moderuje: 

Ester Viktória Ziffová, členka mediálnej iniciatívy Svet medzi riadkami

čo je to „Migračný kompas“?

Podcast z dielne Ligy za ľudské práva, občianskeho združenia, ktoré podporuje utečencov a iných cudzincov žijúcich na Slovensku. 

čo je cieľom podcastu?

Podcast Ligy za ľudské práva Migračný kompas sa venuje témam ľudských práv, migrácie, integrácie cudzincov a azylu. Jeho cieľom je priblížiť tieto témy odborne aj ľudsky, priniesť osobné príbehy a priame výpovede ľudí, ktorí sú v migračnej situácii, alebo odborníkov a odborníčok, ktorí sa téme venujú profesionálne.

Táto epizóda podcastu vznikla v rámci projektu SalamSK - Bojujeme proti islamofóbii a podporujeme obete nenávistných trestných činov na Slovensku. Projekt je podporený z prostriedkov Európskej únie, v rámci programu Práva, Rovnosť a Občianstvo (2014 - 2020). 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite