Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Voľby vo svete: Sunak, Meloniová. A Lula

.marína Gálisová .spoločnosť .spoločnosť

Každá doba má na lídrov iné požiadavky. Osobné vlastnosti, spojenectvá, názory v minulosti a dnes, to všetko zaváži, ale podstatný býva jeden bod. Dnes je tým lakmusovým papierikom postoj k Ukrajine.

Voľby vo svete: Sunak, Meloniová. A Lula WIKTOR SZYMANOWICZ/ANADOLU AGENCY/GETTY IMAGES 25. október 2022 Londýn, Veľká Británia: Nový, v poradí päťdesiatysiedmy britský premiér Rishi Sunak je prvým lídrom Spojeného kráľovstva ázijského pôvodu.

nič iné tak zásadne nevplýva na osud Európy, Západu, slobodného sveta, ale aj toho sveta, ktorý je zatiaľ neslobodný. Ak bude Putinovi dovolené vyhrať, slobodný svet skončil. Preto sa pri každom novom lídrovi v tomto období pýtame na to podstatné: stojí za spravodlivým bojom Ukrajiny a proti nespravodlivej vojne Ruska? 

Isteže, jeden postoj nevymazáva ostatné. Ale niečo o tých ostatných vypovedá.

sunak môže vojsť do dejín

Priložme teda lakmusový papierik k novým lídrom. Rishi Sunak, ktorý dostal na starosť britskú Konzervatívnu stranu ako jej predseda a celú Britániu ako jej nový premiér, nastupuje po Liz Trussovej ako „tabletka na všetko“. Očakáva sa od neho, že vyrieši nedôveru trhov, ktoré vykoľajila Trussovej snaha zvýšiť pomoc občanom a zároveň nezvýšiť dane. Očakáva sa od neho, že vyrieši nápor labouristov, ktorí vetria šancu dostať sa po rokoch k moci.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite