Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Izrael to dokázal, poučíme sa?

.ján Kapusňak .spoločnosť .spoločnosť

Väčšina Slovákov si asi v súvislosti s Izraelom vybaví Svätú zem či konzervatívny náboženský štát. Asi málokomu zíde na um moderná a otvorená spoločnosť, kde je LGBTI+ komunita nenahraditeľným členom. No presne taký je Izrael. Ako k tomu dospel?

Izrael to dokázal, poučíme sa? URIEL SINAI/GETTY IMAGES 10. november 2006 Jeruzalem, Izrael: Pride pochod sa konal po týždni násilných protestov ultraortodoxných Židov. Ultraortodoxná komunita zostáva voči LGBTI+ ľuďom väčšinovo nepriateľsky naladená.

stelesnením LGBT+ komunity je druhé najväčšie mesto v krajine – Tel Aviv. Ten má zaslúžene povesť najviac „gay-friendly“ mesta nielen na Blízkom východe, ale na celom svete. Účasť na každoročnom júnovom Pride v Tel Avive presahuje 250-tisíc ľudí. Prichádzajú naň z celého sveta a za posledné roky sa z politického protestu pretransformoval na kultúrne podujatie, ktoré pozitívne spája rôznorodé časti izraelskej spoločnosti. Jeho význam podčiarkuje aj skutočnosť, že sa ňom zúčastňujú známe celebrity. Napríklad v roku 2019 v sprievode tancoval aj americký herec Neil Patrick Harris, hviezda seriálu How I Met Your Mother.

Tel Aviv je často považovaný za akýsi štát v štáte. Podľa neoficiálnych štatistík takmer štvrtina populácie mesta pochádza z LGBTI+ komunity a v podstate takmer všetky kaviarne a reštaurácie spadajú do kategórie gay podnikov.

Lenže telavivská výnimočnosť už prestáva platiť, lebo spoločnosť je inkluzívna aj v iných častiach Izraela a aktívne LBGTI+ komunity možno nájsť aj v ďalších mestách, ako napríklad Givatayim, Ramat Gan, Haifa, Beer Ševa či dokonca Jeruzalem. Pred pandémiou sa Pride pochody konali vo viac ako 20 mestách. Mnohé radnice majú zriadené oddelenia, ktoré sa venujú LGBTI+ problematike.

neregistrované spolunažívanie

A ako je to s právnym postavením LGBTI+ komunity? Izrael je prvá krajina v Ázii, ktorá už od roku 1994 udeľuje párom rovnakého pohlavia právny status v podobe tzv. neregistrovaného spolunažívania, čo znamená, že pár je považovaný za zosobášený bez formálnej registrácie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite