Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fenomén Kaliningrad/Královec

.marína Gálisová .spoločnosť .fenomén

Ten fenomén má pomaly dva týždne, čo je v internetových mierkach vek kmeťov. Prečo o ňom teda písať? Lebo Královec, pôvodne známy ako Kaliningrad a anektovaný Čechmi po žartovnom referende, vystúpil za hranice online žartov. Hybridná doba má i dobré stránky.

Fenomén Kaliningrad/Královec KOLÁŽ TÝŽDEŇ / FOTO GETTY IMAGES Česká dúha nad Královcom pri príležitosti osláv anexie územia Českou republikou.

parádnu českú srandakampaň s názvom Královec (alebo Make Královec Czech Again) od internetových javov, ktoré rýchlo vyšumia, odlišuje zopár vecí. Po prvé je to síce do popuku, ale je to aj omnoho viac než len „švejkovčina“ či „cimrmanovčina“. Je to erupcia zdravého ducha, ktorý pokoruje vonkajšie okolnosti aj vlastné chmáry. Po druhé je to výzva konať IRL (ak si môžem pracovne anektovať skratku „in real life“, používanú tínedžermi na udalosti a deje mimo internetu). A po tretie? Uvidíte.

Začali to Poliaci: jedno poľské konto hodilo na Twitter návrh, aby si Poliaci a Česi rozdelili Kaliningrad, keď už je teda doba všelijakých referend pod hlavňami kalašnikovov. Návrh citoval český europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský: „Já to samozřejmě vítám, oprášíme odkaz Přemysla Otakara II. a získáme přístup k moři. Chorvatsko vystřídá v létě Kaliningrad. Všichni budeme spokojeni.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite