Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: Hovoriť o fašizme...

.tomáš Zálešák .spoločnosť .spoločnosť

Stúpajúca frekvencia v používaní slova „fašizmus“ nie je vzhľadom na vývoj prekvapením. Nebudem však popierať, že pokladám toto slovo za nadužívané a že mi táto nadužívanosť lezie na nervy. A keby len to. Pokladám ju za nebezpečnú.

Esej: Hovoriť o fašizme... BORIS NÉMETH Topánky obetí holokaustu v múzeu koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Všetky tie spomienky na zmarené životy nepatrili žiadnym „vyčísliteľným položkám“ ani abstraktným ideám, ale ľudským bytostiam s menom a tvárou.

bezprostredne pociťované dôvody sú hneď dva, a niekomu by sa mohli zdať protichodné. Po prvé, fašistická hrozba je reálna; ale po druhé: „fašizmus“ sa stal príliš širokým pomenovaním, ktorým možno označiť kohokoľvek, koho pokladám za svojho nepriateľa.

Tam, kde sa mená „fašizmus“ alebo „fašista“ stali významovo tak širokými, že ich možno používať ako obušok na oponentov, stúpa riziko, že skutočný fašizmus sa v tomto zmätku presadí, lebo ho čoraz menej dokážeme rozpoznať od čohokoľvek, čo už bolo takto označené.

zmätok a propaganda 

Nejasnosťou však problém nekončí. Ak je nadávka významovo „rozplizlá“, môže stratiť časť presvedčivosti; hrôza a odpor, ktoré mala pôvodne vzbudzovať, slabnú. A vzniká potreba význam opäť zúžiť tak, aby bol jasnejšie označený terč. To vedie k ďalšej vynachádzavosti vo vymýšľaní účelových prívlastkov, dôvetkov či dodatočných vymedzení. Zrazu tu niekto spomína „liberálny fašizmus“, ale podobných prívlastkov je oveľa viac. Niekedy môže byť ich charakter pomerne neškodný ako zjavný sarkazmus (grammar nazi), inokedy môže byť rafinovaným ideologickým zaklínadlom, polarizujúcim spoločnosť, vyvolávajúcim nenávisť a mobilizujúcim davy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite