Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.migračný kompas: Nenávistné činy sú neviditeľné, utečenci a migranti sa ich boja nahlásiť

.liga za ľudské práva .spoločnosť

Strhli mi hidžáb v supermarkete. Na ulici ma zbili skinheadi. Kričali na mňa, že som terorista. Aj s takýmito podobami nenávisti sa stretávajú utečenci a migranti na Slovensku. Len zriedka však prípad nahlásia polícii. Problém je tiež dokázať, že ide o čin z nenávisti, vysvetľuje v podcaste právnička Katka Fajnorová.

.migračný kompas: Nenávistné činy sú neviditeľné, utečenci a migranti sa ich boja nahlásiť

s rôznymi formami nenávisti má skúsenosti veľa migrantov a migrantiek žijúcich na Slovensku. Po utečeneckej kríze v roku 2015 sa situácia ešte zhoršila. 

Aj o tom rozpráva právnička Katka Fajnorová, ktorá spolupracovala s Ligou za ľudské práva a analyzovala nenávistné činy, s ktorými sa stretávajú utečenci a migranti na Slovensku.

Vysvetľuje, že obete útokov sa prípady boja nahlasovať. Majú napríklad obavy, že im neudelia občianstvo, alebo sa boja zlého prístupu zo strany polície. Keď sa už útok odhodlajú nahlásiť, čakajú ich ďalšie prekážky. 

Moderuje: Stanka Luppová, členka mediálnej iniciatívy Svet medzi riadkami

čo je to „Migračný kompas“?

Podcast z dielne Ligy za ľudské práva, občianskeho združenia, ktoré podporuje utečencov a iných cudzincov žijúcich na Slovensku. 

čo je cieľom podcastu?

Podcast Ligy za ľudské práva Migračný kompas sa venuje témam ľudských práv, migrácie, integrácie cudzincov a azylu. Jeho cieľom je priblížiť tieto témy odborne aj ľudsky, priniesť osobné príbehy a priame výpovede ľudí, ktorí sú v migračnej situácii, alebo odborníkov a odborníčok, ktorí sa téme venujú profesionálne.

Táto epizóda podcastu vznikla v rámci projektu SalamSK - Bojujeme proti islamofóbii a podporujeme obete nenávistných trestných činov na Slovensku. Projekt je podporený z prostriedkov Európskej únie, v rámci programu Práva, Rovnosť a Občianstvo (2014 - 2020) a vládou Spojených štátov amerických v rámci grantovej schémy Small Grants Program. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite