Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: „To je dialektika, súdruh!“​

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Zdá sa vám, že v politických diskusiách panuje zmätok v základných pojmoch? Čudujete sa, kto všetko sa u nás vie označiť za „liberála“, „konzervatívca“, a ktoviečo ešte? Máte pocit, že z vás robia hlupákov? Do istej miery ide o normálny jav – ale len do istej miery.

Esej: „To je dialektika, súdruh!“​ WIKIMEDIA COMMONS Émile Friant: Politická diskusia, 1889.

politika nie je a nemôže byť exaktná veda, hoci sa vždy znova vyskytujú pokusy ju takou urobiť; a keď už nie takou urobiť, aspoň ju vymeniť za niečo iné, „vedeckejšie“. No už Aristoteles, ktorý mal inak rád jasné vymedzenia, musel pripomenúť súčasníkom, že v politickej náuke nedosiahnete exaktnosť ako v niektorých iných disciplínach. 

Povedzme to vlastnými slovami: Politická náuka (podobne ako etika, psychológia alebo ekonómia) sa zaoberá ľudským správaním. A ľudská bytosť je rádovo zložitejšia existencia, než sú telesá, závažia, asteroidy alebo projektily. Okrem toho, že – tak ako ony – podlieha aj človek prírodným zákonom, je zároveň zdrojom vlastného pohybu, ba rozpoznáva, prípadne si sám ukladá zákony, ktoré sú „zákonmi“ v úplne inom zmysle slova, než Archimedov zákon, Pytagorova veta, alebo zákon zachovania hmotnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite