Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Corgi sveta zosmutneli

.bibiána Kristína Danitová .marian Jaslovský .spoločnosť .fenomén

Zosnulá kráľovná Alžbeta II. bola známa svojou láskou k zvieratám a celý život chovala plemeno welsh corgi pembroke – za jeho patrónku ju považovali chovatelia a majitelia na celom svete.

Corgi sveta zosmutneli BETTMANN/GETTY IMAGES Kráľovná Alžbeta II. na škótskom zámku Balmoral s jedným zo svojich psíkov corgi 28. septembra 1952.

samotný výraz „cor gi“ znamená vo waleštine trpasličí pes. Tieto psy vraj ťahali po lesoch aj poliach koče elfov a víl. V reálnom svete psy plemena corgi robili niečo menej atraktívne, aj keď asi užitočnejšie – je to pastierske plemeno. Ak by vás zaujímalo, ovce corgi „riadili“ štípaním do piat – zadných častí labiek. Využívali sa aj na stráženie obydlí a na likvidáciu potkanov a iných hlodavcov. Samozrejme, v posledných desaťročiach je to už pes vyslovene spoločenský a na pôvodný účel ho využíva asi málokto. Napokon, nasadiť na stráženie stáda psa, ktorého šteňa stojí od 2 000 do 5 000 eur by zrejme bolo trochu extravagantné.

Corgi boli preslávené ako milovaní obyvatelia britského kráľovského dvora. Začalo sa to, keď mala princezná Alžbeta sedem rokov: Niekto z priateľov kráľovskej rodiny mal psa corgi. Keď ho v roku 1933 sedemročná princezná Alžbeta uvidela, zatúžila po svojom vlastnom psovi. So sestrou dostali Dookieho, ale ten bol neposlušný a hrýzol. To však náklonnosť Alžbety k svojhlavému plemenu nezlomilo.

corgi z dvora

Prvého naozaj vlastného psa corgi daroval dcére Alžbete k osemnástym narodeninám kráľ Juraj VI. Písal sa rok 1944. Sučka Susan založila dlhú líniu plemena corgi na dvore. S kráľovnou a princom Philipom dokonca cestovala na svadobnú cestu. Alžbeta ju do kočiara prepašovala zabalenú v koberci. Panovníčka v roku 1959 sama navrhla Susan náhrobný kameň na zvieracom cintoríne v Sandringhame, kde je pochovaná. 

„Po smrti Alžbety II. sa vynorila otázka, kto sa postará o Muicka a Sandy, jedného psa Candy a kokeršpaniela Lissy, ktorej sa zrejme ujme niektorý z panovníčkiných zamestnancov. “

Vďaka Susan a jej potomkom sa stalo toto plemeno stálicou britskej monarchie a osobným symbolom Alžbety II. V rámci možností, ktoré jej dovoľovali povinnosti, sa o svojich domácich miláčikov starala sama. Obývali jej súkromné apartmány a navyše mali svoju vlastnú izbu. Mali vlastného kuchára aj trénera. Víkendy trávili s majiteľkou vo Windsore. Panovníčka bola často zachytená na fotografiách a videách počas svojich prechádzok. Sú aj na jej oficiálnych fotografiách. Boli prítomné aj pri vítaní významných hostí v Buckinghamskom paláci. 

keď sa kríženec stane plemenom

Kráľovná dokonca spolu so sestrou princeznou Margaret stáli za vznikom „plemena“ dorgi. Došlo k nemu náhodou v sedemdesiatych rokoch minulého storočia skrížením kráľovninej corgi Tiny s princezniným jazvečíkom Pipkinom. Výsledok sestry natoľko prekvapil a potešil, že opäť skrížili svojich psov. Vzhľad psov dorgi sa líšil.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite