Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Corgi sveta zosmutneli

.bibiána Kristína Danitová .marian Jaslovský .spoločnosť .fenomén

Zosnulá kráľovná Alžbeta II. bola známa svojou láskou k zvieratám a celý život chovala plemeno welsh corgi pembroke – za jeho patrónku ju považovali chovatelia a majitelia na celom svete.

Corgi sveta zosmutneli BETTMANN/GETTY IMAGES Kráľovná Alžbeta II. na škótskom zámku Balmoral s jedným zo svojich psíkov corgi 28. septembra 1952.

samotný výraz „cor gi“ znamená vo waleštine trpasličí pes. Tieto psy vraj ťahali po lesoch aj poliach koče elfov a víl. V reálnom svete psy plemena corgi robili niečo menej atraktívne, aj keď asi užitočnejšie – je to pastierske plemeno. Ak by vás zaujímalo, ovce corgi „riadili“ štípaním do piat – zadných častí labiek. Využívali sa aj na stráženie obydlí a na likvidáciu potkanov a iných hlodavcov. Samozrejme, v posledných desaťročiach je to už pes vyslovene spoločenský a na pôvodný účel ho využíva asi málokto. Napokon, nasadiť na stráženie stáda psa, ktorého šteňa stojí od 2 000 do 5 000 eur by zrejme bolo trochu extravagantné.

Corgi boli preslávené ako milovaní obyvatelia britského kráľovského dvora. Začalo sa to, keď mala princezná Alžbeta sedem rokov: Niekto z priateľov kráľovskej rodiny mal psa corgi. Keď ho v roku 1933 sedemročná princezná Alžbeta uvidela, zatúžila po svojom vlastnom psovi. So sestrou dostali Dookieho, ale ten bol neposlušný a hrýzol. To však náklonnosť Alžbety k svojhlavému plemenu nezlomilo.

corgi z dvora

Prvého naozaj vlastného psa corgi daroval dcére Alžbete k osemnástym narodeninám kráľ Juraj VI. Písal sa rok 1944. Sučka Susan založila dlhú líniu plemena corgi na dvore. S kráľovnou a princom Philipom dokonca cestovala na svadobnú cestu. Alžbeta ju do kočiara prepašovala zabalenú v koberci. Panovníčka v roku 1959 sama navrhla Susan náhrobný kameň na zvieracom cintoríne v Sandringhame, kde je pochovaná. 

„Po smrti Alžbety II. sa vynorila otázka, kto sa postará o Muicka a Sandy, jedného psa Candy a kokeršpaniela Lissy, ktorej sa zrejme ujme niektorý z panovníčkiných zamestnancov. “

Vďaka Susan a jej potomkom sa stalo toto plemeno stálicou britskej monarchie a osobným symbolom Alžbety II. V rámci možností, ktoré jej dovoľovali povinnosti, sa o svojich domácich miláčikov starala sama. Obývali jej súkromné apartmány a navyše mali svoju vlastnú izbu. Mali vlastného kuchára aj trénera. Víkendy trávili s majiteľkou vo Windsore. Panovníčka bola často zachytená na fotografiách a videách počas svojich prechádzok. Sú aj na jej oficiálnych fotografiách. Boli prítomné aj pri vítaní významných hostí v Buckinghamskom paláci. 

keď sa kríženec stane plemenom

Kráľovná dokonca spolu so sestrou princeznou Margaret stáli za vznikom „plemena“ dorgi. Došlo k nemu náhodou v sedemdesiatych rokoch minulého storočia skrížením kráľovninej corgi Tiny s princezniným jazvečíkom Pipkinom. Výsledok sestry natoľko prekvapil a potešil, že opäť skrížili svojich psov. Vzhľad psov dorgi sa líšil.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite