Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zastropovanie cien energií môže znamenať aj znevýhodnenie zelených zdrojov

.radovan Potočár .spoločnosť .spoločnosť

Nech politici označujú svoje opatrenia za akokoľvek núdzové a dočasné, skúsenosť velí očakávať, že ak im naplnia pokladnicu, budú definitívne.

Zastropovanie cien energií môže znamenať aj znevýhodnenie zelených zdrojov SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias

cenové stropy na plyn alebo elektrinu vyrobenú z rôznych zdrojov, mimoriadne zdanenie niektorých hráčov, posilňovanie likvidity na energetických trhoch zo strany EÚ či koordinované znižovanie spotreby energií. V práve vrcholiacej debate o riešení energetickej krízy na úrovni EÚ je na stole viacero návrhov. 

Aj keď v čase tvorby tohto textu dohoda na výslednej podobe zmien ešte neexistuje a pred robením záverov si treba počkať na všetky detaily v najbližších týždňoch, oplatí sa dať na stôl aspoň časť základných východísk. Od politikov je namieste očakávať, aby ich mali prinajmenšom v zornom poli.

regulované ceny nie sú nižšie ceny

„Zastropovanie cien“ elektriny a plynu, ktoré patrí v aktuálnej debate (nielen) na Slovensku medzi leitmotívy azda všetkých politických téz, nepredstavuje v energetike žiadne nóvum. Ceny energií sú na slovenskom maloobchodnom trhu dodávok „zastropované“ každý rok. Týka sa to všetkých „zraniteľných odberateľov,“ ktorými sú podľa legislatívy všetky domácnosti, ale napríklad aj malé firmy a niekoľko ďalších vybraných odberateľských segmentov.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) pre odberateľov podliehajúcich cenovej regulácii každoročne stanovuje maximálne ceny. Využíva pri tom metódu „price cap,“ čo v princípe znamená práve stanovovanie „cenových stropov,“ teda maximálnych cien, za ktoré môžu dodávatelia poskytovať svoje služby. Firmy podnikajúce v dodávkach energií dlhodobo kritizujú, že cenová a vecná regulácia je na Slovensku nastavená príliš rigidne a prakticky znemožňuje konkurenčný boj, pretože dodávateľom elektriny a plynu ponecháva malý priestor na súťaženie. To je už samostatná téma pre samostatný text, táto okolnosť však naznačuje, že nedostatok regulácie v sieťových odvetviach vonkoncom nemožno označiť za problém.

Na druhej strane aj v súčasnej energetickej kríze, definovanej prudkým zdražením elektriny a plynu na trhoch, sa ukazuje, že regulované ceny neznamenajú nižšie ceny. Pokiaľ dáme bokom zasahovanie do regulácie politikmi a ich jánošíkovské „trhanie faktúr,“ hlavným účinkom regulácie je, že „zraniteľní odberatelia“ pociťujú dianie na trhu s oneskorením.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite