Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pred 87 rokmi pripravili v Nemecku pôdu pre holokaust

.marian Jaslovský .spoločnosť

Pred 87 rokmi, 15. septembra 1935 prijal nemecký Ríšsky snem (Reichstag) dva ústavné zákony, ktoré sa stali základňou pre neskoršie „legálne“ vylúčenie Židov z nemeckej spoločnosti a pripravili pôdu na oficiálne vykonávanie protižidovskej politiky. Boli vyhlásené na osobitnom zasadnutí Ríšskeho snemu zvolanom do Norimbergu pri príležitosti každoročného zjazdu nacistickej strany.

Pred 87 rokmi pripravili v Nemecku pôdu pre holokaust wikipedia.org/German Government

prvý z týchto zákonov, Zákon o ríšskom občianstve, stanovil, že občanom Ríše môže byť iba Nemec alebo človek s „príbuznou krvou“. V okamihu zavedenia tohto zákona stratili nemeckí Židia svoje politické práva a stali sa Staatsangehörige (štátnymi príslušníkmi), zatiaľ čo „árijskí“ Nemci boli označení ako Reichsbürger (ríšski občania). Zákon o ríšskom občianstve bol do roku 1943 postupne doplnený o celkovo trinásť vykonávacích nariadení systematicky zbavujúcich Židov všetkých občianskych práv. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite