Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kráľová Alžbeta II., priateľka pápežov

.michal Oláh .spoločnosť

Hlava Spojeného kráľovstva a ďalších štrnástich krajín Commonwealthu bola opakovaným hosťom pápežov vo Vatikáne od čias Pia XII. až po Františka. Na čele najmenšieho štátu sveta zažila vojnového pápeža, svätcov aj jedného z najvýznamnejších katolíckych teológov 20. storočia, ktorý „pre dobro cirkvi“ rezignoval z úradu pontifika.

Kráľová Alžbeta II., priateľka pápežov SITA/AP Photo/Adam Butler/Poo

k poslednému podaniu rúk medzi Svätým Otcom a kráľovnou Alžbetou II. prišlo 3. apríla 2014 počas audiencie kráľovnej v sprievode svojho manžela princa Philipa vo Vatikáne, kde zotrvali asi v dvadsať minútovom súkromnom rozhovore. Posledným darom kráľovnej pre pápeža bol veľký darčekový kôš s rôznymi chutnými výrobkami symbolizujúcimi regióny Spojeného kráľovstva. Alžbeta pri tejto príležitosti s osobitým britským humorom povedala pápežovi Františkovi, že „tieto výrobky sú určené výlučne jemu, nech sa o ne s nikým nedelí“.

Alžbeta bola najdlhšie žijúcim britským panovníkom v histórii a v dĺžke svojho úradu (sedemdesiat rokov) prekonala dokonca aj „nášho“ uhorského kráľa a rakúskeho cisára Franza Jozefa I., úradujúceho šesťdesiatosem rokov. Alžbeta počas svojho panovania poznala osobne piatich pápežov a ako kráľovná navštívila posledných štyroch najvyšších katolíckych hierarchov. Alžbeta Alexandra Mary sa narodila v roku 1926 a kráľovnou sa stala po smrti svojho otca, kráľa Juraja VI, v roku 1952. Korunovanou bola 2. júna 1953 vo Westminsterskom opátstve. Prvýkrát prichádza do Vatikánu v roku 1951 ešte ako mladá následníčka trónu. V tom čase bol pápežom Pius XII. nazývaný aj „vojnový“ alebo „mlčiaci“  pápež.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite