Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto je nový britský kráľ?

.bibiána Kristína Danitová .spoločnosť

V čase, keď Veľká Británia a celý svet smútia za stratou Alžbety II., nastupuje na jej miesto jej syn. Každý ho poznal ako Charlesa, princa z Walesu. Po matke zdedil i titul hlavy Spoločenstva národov.

Kto je nový britský kráľ? SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File

charles Philip Arthur George sa narodil v roku  1948 kráľovnej Alžbete, vtedy ešte princeznej, a jej manželovi princovi Philipovi, vojvodovi z Edinburghu. Študoval antropológiu, archeológiu a históriu na Univerzite v Cambridge. Jeden semester sa zaoberal waleskou históriou a jazykom na Národnej univerzite Walesu. Slúžil v letectve a námorníctve.

 „Večného princa“, ako ho zvykla verejnosť označovať, čaká po matkinej smrti podľa tradície cesta do všetkých štyroch častí Británie, a to do Anglicka, Škótska, Walesu a Severného Írska. Zároveň sa začne pripravovať jeho korunovácia. Už teraz je však isté, že do dejín sa zapíše ako kráľ Charles III. Dnes večer by sa mal prvýkrát prihovoriť národu ako britský panovník.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite