Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Alexander Duleba: Leto bez rozuzlenia, jeseň s nádejou

.alexander Duleba .spoločnosť .politika

Vojna Ruska proti Ukrajine trvá už viac než polroka a zatiaľ nevidno jej koniec. Šéf vojenskej rozviedky Ukrajiny Kyrylo Budanov ešte v máji predpovedal, že v lete dôjde k prelomu vo vojne a aktívne boje budú ukončené do konca roka.

Alexander Duleba: Leto bez rozuzlenia, jeseň s nádejou METIN AKTAS/ANADOLU AGENCY/GETTY IMAGES 15. júl 2022 Cherson, Ukrajina: Ukrajinská vlajka na základni delostrelectva, ktoré sa pripravuje na obranu na frontovej línii.

bola to optimistická predpoveď, pretože sa zatiaľ nenaplnila jej prvá a základná časť: leto sa už skončilo, ale prelom vo vojne zatiaľ nenastal. Hoci 29. augusta ozbrojené sily Ukrajiny aj oficiálne potvrdili, že prechádzajú do protiofenzívy, oslobodenie zhruba siedmich obcí na južnej línii frontu pri Chersone a jednej obce na Donbase v prvom týždni ofenzívy je predčasné považovať za prelom vo vojne.

Obce na frontovej línii prechádzali z rúk do rúk už pomerne často. Až najbližšie týždne ukážu, či 29. august budeme môcť označiť ako začiatok novej, ale s najväčšou pravdepodobnosťou stále ešte nie finálnej fázy vojny, výsledkom ktorej bude oslobodenie Ukrajiny od ruských okupantov.

Iný scenár je pokračovanie patovej situácie pozorovanej počas letných mesiacov. Teoreticky ďalším scenárom, hoci menej pravdepodobným, je pokus Ruska o novú veľkú ofenzívu s cieľom obsadiť Doneckú, Záporožskú a Chersonskú oblasť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite