Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: Speje svet ku koncu?

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Je príznakom doby, ak počúvame stále nové apokalyptické predpovede o blížiacich sa katastrofách. Nemožno poprieť, že sme svedkami, neraz obeťami a občas, žiaľ, i aktérmi krízových javov. Celá vec sa však nekončí v rovine vecnej kritiky neporiadkov, neduhov a nespravodlivostí tohto sveta.

Esej: Speje svet ku koncu? DEAGOSTINI/GETTY IMAGES Posledný súd na obraze Hieronyma Boscha z rokov 1506 – 1508.

cez túto kritiku zvyknú v istých okamihoch prerážať predstavy o nadchádzajúcom konci sveta, ktorý sa začína javiť ako absurdný, ba od základu zle založený. Rôzni súčasní „zvestovatelia konca“ zapadajú do tejto schémy, ktorá sa v dejinách opakuje, hoci im nie je vždy po chuti, ak sa na to upozorní. Za rôznymi apokalyptickými proroctvami, často maskovanými za vedecké predpovede, sa totiž skrývajú rôzne pokusy o obviňovanie a programy „revolučnej spravodlivosti“ trestajúcej označených nepriateľov.

Nie div, ak sa predstavy o zlom svete viažu na predstavy o nespravodlivej spoločnosti. Jedno môže plynulo prechádzať do druhého.

nepriateľstvo k svetu

Aplikujme si toto všetko na dnešný globalizujúci sa a zároveň nanovo fragmentovaný svet s novými technologickými výdobytkami. Ľuďmi obývaný svet neraz pojmovo splýva s „dobývaným“ vesmírom, spoločnosť s prírodným prostredím, ľudské zákony a inštitúcie sa ospravedlňujú zákonmi prírody, inokedy sú napádané ako neprirodzené. Nevieme sa rozhodnúť, či sa máme odvolávať na našu determinovanosť prírodným prostredím, alebo realizovať údajne neobmedzenú slobodu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite