Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ladislav Kováč: Čo nás čaká v 21. storočí?

.ladislav Kováč .spoločnosť .spoločnosť

Nevieme. Žijeme v dobe tak komplexnej a tak rýchlo sa meniacej, že budúcnosť sa nedá predvídať. Môžeme len extrapolovať z minula do budúcna. Racionálne. Ale je to iba racionalita Russellovej morky.

Ladislav Kováč: Čo nás čaká v 21. storočí? RICK FRIEDMAN/CORBIS/GETTY IMAGES Americký prírodovedec, biológ a entomológ Edward Osborne Wilson 13. júla 2012. Pôsobil aj ako emeritný profesor na Harvardskej univerzite. Bol zástancom osvietenstva a bojovníkom za zachovanie biodiverzity.

a tá je takáto. Sedliak kŕmi morku každé ráno po celý rok. Blížia sa Vianoce; morka zo skúsenosti usudzuje, že na druhý deň ráno dostane krm ako doteraz. Namiesto toho skončí na pekáči.

Americký futurológ Ray Kurzweil extrapoloval vývoj vedy a techniky za posledné  desaťročia a dospel k záveru, že v polovici 21. storočia čaká ľudstvo technologická singularita: bod, v ktorom dôjde k explózii umelej inteligencie a za ním k takým zmenám civilizácie, ktoré už nebudú kontrolovateľné ľuďmi.

Zástancov takéhoto scenára označujeme ako singularitári. Singularita bude fázovým prechodom spoločnosti. Odhadujem, že technologická singularita bude paralelná s civilizačnou singularitou, časovým bodom, v ktorom rýchlosť zmien, a tým aj nekontrolovateľnosť, budú konvergovať k nekonečnu.

veľké oscilácie vidíme už dnes

Fázovými prechodmi nazývame náhle prudké zmeny. Ľahko ich môžeme sledovať pri ohrievaní vody. Pri 0 °C sa ľad zmení na kvapalinu a pri 100 °C sa  kvapalná voda premení na paru. Všimnite si, ako sa v hrnci s vodou blízko varu začínajú tvoriť početné malé bublinky a sem-tam aj väčšie, aby sa nakoniec premenili na jedinú veľkú bublinu pary. Keď sa stav látky blíži k bodu fázového prechodu, dochádza k rýchlym osciláciám zmien na všetkých škálach veľkosti: od početných malých až po ojedinelé veľké.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite