Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Definitívny koniec 2. svetovej vojny bola kapitulácia Japonska

.marian Jaslovský .spoločnosť

Včera sme si pripomenuli 83. výročie začiatku 2. svetovej vojny, dnes je 77. výročie definitívneho konca najväčšej vojnovej apokalypsy všetkých čias – kapitulácie Japonska.

Definitívny koniec 2. svetovej vojny bola kapitulácia Japonska wikipedia/army signals corps Japonská delegácia pred podpisom kapitulácie na lodi USS Missouri 2. septembra 1945

aj po porážke Nemecka a konci 2. svetovej vojny v Európe Japonci ovládali Thajsko, Malajsko, Indočínu, väčšiu časť Indonézie, rozsiahle oblasti vo východnej Číne, Mandžusko, Kóreu a niektoré tichomorské ostrovy. Američania síce postupne tichomorské ostrovy dobýjali, ale Japonci sa tvrdošijne odmietli vzdať.

Ich vzdor a odhodlanie bojovať do posledného muža neprelomili ani nálety amerického letectva, ktoré poškodili viac ako 70 japonských miest vrátane Tokia. Dokonca aj varovanie Spojencov, že Japonsko musí kapitulovať, lebo ho čaká „okamžité a úplné zničenie“, prešla japonská strana mlčaním.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite