Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vatikán dnes objasnil pápežove kontroverzné slová o smrti Duginovej

.michal Oláh .spoločnosť

Vyjadrenie pápeža Františka o smrti dvadsaťdeväťročnej novinárky ruskej nacionalistickej televíznej stanice Darji Duginovej mali „brániť hodnoty života“ a nemali politický rozmer, uviedla v dnešnom vyhlásení Svätá stolica v reakcii na vlnu nesúhlasu s pápežovými vyjadreniami o „smrti nevinných“.

Vatikán dnes objasnil pápežove kontroverzné slová o smrti Duginovej SITA/AP Photo/Andrew Medichini

„slová Svätého Otca o tejto dramatickej otázke treba chápať ako hlas pozdvihnutý na obranu ľudského života a hodnôt s ním spojených, a nie ako zaujímanie politickej pozície,“ uvádza ďalej vo svojom stanovisku Vatikán. Vyhlásenie zdôrazňuje opakované a jednoznačné Františkove označenie Ruskej federácie za agresora „morálne nespravodlivej, neprijateľnej, barbarskej, nezmyselnej odpornej a svätokrádežnej“ vojny. Vatikán tiež uviedol, že pápežove opakované výzvy na ukončenie vojny na Ukrajine sú zamerané na úsilie znovuobjaviť a podporiť mier. 

Pápežove vyjadrenia k Duginovej smrti vyvolali kritiku zo strany ukrajinských politikov vrátane ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu, ktorý si v reakcii na pápežove slová predvolal apoštolského nuncia na Ukrajine, arcibiskupa Visvaldasa Kulbokasa, ktorému tlmočil sklamanie z Františkových slov. „Pápežove slová trhajú ukrajinské srdce.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite