Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pražská jar a Ukrajina

.jozef Hašto .spoločnosť

21. 8. 2022 vystúpil Jozef Hašto na mítingu Memento 68 s prejavom k okupácii Československa a Ukrajiny. Tu je celý text.

budem osobný. V roku 1968 som mal 19 rokov. 21. augusta ma ráno zobudil otec: „V noci nás napadlo ruské vojsko a s nimi aj ďalšie armády Varšavskej zmluvy“ a odbehol k rádiu ďalej počúvať správy.

Chvíľu som zúril sám vo svojej izbe, oblepenej chemickými vzorcami. V tom období som sa učil na skúšku z chémie na medicíne. Fantazíroval som, že naše vojsko by mohlo aspoň pár dní brániť naše hlavné mesto, Prahu. A čo potom? Ozbrojený občiansky vzdor? Partizánsky odpor? Hnev mi dokonca diktoval predstavu, že sa pridám k ozbrojenému odporu. Ako študent som totiž predtým v Prahe intenzívne prežíval „Pražskú jar“, vlnu slobody v prvých 7 mesiacoch roku 1968, verejné debaty s intelektuálmi, zaujímavými ľuďmi, študentské hapeningy, prelamovanie komunistickej cenzúry v médiách. Toto všetko by malo skončiť?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite