Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Anton Srholec: Pokladáme za samozrejmé, že žijeme bez strachu a teroru

.anton Srholec .spoločnosť

Dnes si pripomíname Európsky deň pamiatky obetí totalitných režimov stalinizmu a nacizmu. Pri spomienke na obete totality napísal v roku 2013 politický väzeň, kňaz a predseda Konfederácie politických väzňov Slovenska Anton Srholec pre .týždeň krátku úvahu.

Anton Srholec: Pokladáme za samozrejmé, že žijeme bez strachu a teroru Michal Oláh Brána slobody na Devíne inšpirovaná politickým väzňom Antonom Srholcova od akademického sochára Petra Meszarosa, ku ktorej po Srholcovej smrti pribudla busta Antona Srholca od rovnakého sochára.

pokladáme za samozrejmé, že žijeme bez strachu a teroru. Len my starí pamätníci si spomíname, ako hrozné bolo celé minulé storočie. Storočie, v ktorom nám vyrástli Hitler a Stalin, nacizmus a komunizmus. 

Politické utópie, príčiny krvavých vojen a navyše studená vojna, v ktorej sa duchovne otrávili milióny ľudí. Za 40 rokov zmenil komunistický teror Slovensko nielen po stránke ekonomickej, ale najmä morálnej. Mnohí ľudí preto žijú ako vykorenení.

Viac ako 1 000 rokov našich predkov inšpirovala a posilňovala kresťanská viera. Komunistický režim, inšpirovaný marxistickou ideológiou, však označil vieru za tmárstvo a sám seba definoval a nasilu presadil za vedecký svetový názor, ktorý konečne prinesie raj na zemi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite