Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Esej: Kamene úrazu na ceste pokroku

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Náš verejný jazyk je plný fráz o doháňaní, zaostávaní, o chvostoch a čelách svetového aj európskeho vývoja, o tých, ktorí posúvajú veci „dopredu“ (dobré), aj tých, ktorí nás vraj vracajú dozadu (zlé). No ako ten pokrok neustále doháňame, vždy znova sa zdá, že sme vykročili zlou nohou, že sme základ našej skvelej konštrukcie položili akosi chybne, alebo sa niekde po ceste „stali chyby“.

Esej: Kamene úrazu na ceste pokroku STEPHANE CARDINALE/CORBIS/GETTY IMAGES 5. máj 2017 Paríž, Francúzsko: Transparent Greenpeace ako odkaz vzdoru voči prezidentskej kandidátke Marine Le Penovej a jej Národnému frontu. „Sloboda, rovnosť, bratstvo“: pokrok môže mať viacero smerov.

ako kedysi začiatok 20. storočia, tak aj jeho koniec sprevádzali nemalé nádeje, ktoré však narážajú na nepríjemné fakty, problematizujúce vieru v pokrok. Nie, nevysmievam sa z nádejí na lepšie zajtrajšky. Tobôž po tom, čím sme prešli v uplynulom storočí. Schopnosť pozerať sa s nádejou do budúcnosti je vlastne príznakom zdravého rozpoloženia. Byť optimistom nie je žiadna hanba. Avšak optimizmus môže byť podložený aj nepodložený, legitímny aj nelegitímny; podobne pesimizmus nemusí byť znakom realizmu či zdrojom užitočných varovaní, ale chytráckou pózou, ktorou si už vopred obstarávame alibi pre prípad neúspechu. Kameň úrazu, na ktorý viera v pokrok naráža, musíme lokalizovať presnejšie.

nejednoznačnosť pojmu

Existuje možnosť pokroku? Ak áno, v čom skutočný pokrok spočíva? Aby sme mohli zodpovedať na tieto otázky, musíme si vyjasniť, v čom pokrok nespočíva, aké sú jeho falošné ponímania či aké okolnosti pokrok vylučujú. Znamená to nielen prehrýzť sa množstvom vulgárnych alebo  polovzdelaných klišé. Musíme tiež nahliadnuť do sofistikovanejších ideologických konštrukcií, ktoré dokážu zastierať pohľad aj nepochybne inteligentným ľuďom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite