Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Esej: Občania a svetoobčania

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Výraz „kultúrna vojna“ sa u nás zabýval ako súčasť slovníka opisujúceho konflikty v našej neskoro modernej spoločnosti. Zväčša vyjadruje postoje stúpencov strán konfliktu. Tieto postoje môžu odhaliť hlbšie a dlhodobejšie prítomné vzorce myslenia a správania.

Esej: Občania a svetoobčania RUDOLF DIETRICH/ULLSTEIN BILD/GETTY IMAGES August 1961 Berlín, Nemecko: Deti zo Západného Berlína sa pozerajú ponad ostnatý drôt Berlínskeho múra počas jeho výstavby. Múr sa stal na niekoľko ďalších desaťročí symbolom rozdelenia Východu od slobodného Západu.

zameriame sa tu na jeden z týchto vzorcov, ktorý má okrem zaujímavej histórie aj závažné dôsledky a možné perspektívy. Nazvem ho konflikt „občan verzus svetoobčan“. Môže sa prejaviť aj ako zdroj vnútorného osobného napätia, čo len pridáva na výbušnosti jeho prejavov vo verejnej sfére.

protichodné motívy

Všetci prirodzene túžime po slobode aj po bezpečí. Chceme voľný pohyb pre seba aj pre statky, ktoré užívame, nechceme byť determinovaní prostredím, do ktorého sa rodíme; no zažívame aj stavy, keď sa zúfalo potrebujeme niekam vrátiť, o niečo oprieť, niekomu dôverovať. Túžime po cestách do vzdialených končín, no aj po spoločenstve sebe podobných ľudí, s ktorými hovoríme spoločnou rečou a cítime sa navzájom zaviazaní v zdieľaní spoločného sveta, ktorý vnímame ako svoj domov. Všetci máme nejaké dôvody pozerať sa kriticky na vlastné spoločenstvo, no zároveň ho v istých chvíľach potrebujeme, ba niekedy nám bolestivo chýba.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite