Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Marína Gálisová: Slnečné kulty a kultúry

.marína Gálisová .spoločnosť .spoločnosť

V deň, keď píšem tento text, konečne prestalo pripekať z oblohy. Slnko, ctené a ľúbené, dokáže zlostiť, ba aj zabíjať. Jeho dvojaká podstata – darca života/ničiteľ – sa odráža v kultoch i kultúrach po celé veky.

Marína Gálisová: Slnečné kulty a kultúry PICTURENOW/GETTY IMAGES Ľudovít XIV. tancuje v Louvre v alegorickom predstavení Balet noci. Slnečný kostým boha Apolóna dal vzniknúť prezývke Kráľ Slnko, ktorou sa rád tituloval.

iste, je to „len“ hviezda bez vedomia a osobnosti; slnečnému kotúču na nás nezáleží. No slnko zároveň zásadne vplýva na bytie a nebytie všetkého vo svojej sústave, zasahuje aj do ľudského zdravia, choroby, života a smrti. Také niečo si človek zvykne zosobniť.

Nečudo, že slnku ľudstvo dlho pripisovalo črty božstva. A nečudo, že známe slnečné kulty mali vždy v sebe pravú bázeň, emóciu zmiešanú z lásky aj strachu, lebo slnečné božstvo bolo zároveň hrozivým slnečným démonom. Túto bázeň k Slnku sme zdedili po predkoch aj my, ktorí už žiarivý kotúč posvätne neuctievame, len ho celkom svetsky máme radi a zároveň naň načisto nesakrálne hromžíme.

vesmírny absolutizmus v Egypte aj u Aztékov

Svetovo najznámejšie slnečné kulty sú zrejme tie zo starovekého Egypta a potom z Južnej Ameriky pred príchodom Európanov. A slnečné božstvá sa uctievali aj naprieč indoeurópskymi kultúrami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite