Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pravda o Ukrajine, Európe a o nás

.karel Hirman .spoločnosť .politika

Začiatkom júna som upozornil, že vojna na Ukrajine vstupuje do zložitej fázy, keď dočasná palebná prevaha ruskej armády donúti Ukrajincov ustupovať. Stále je to ťažké, no už sú signály, že čoskoro by sa mohli dostať z najhoršieho a prejsť do protiútoku. A Putin chystá vyostrenie situácie aj na „energetickom bojisku“ v Európe.

Pravda o Ukrajine, Európe a o nás DAVID HECKER/GETTY IMAGES 12. máj 2022 Rehden, Nemecko: Úložisko plynu Astora dcérskej spoločnosti Gazprom Nemecko. Rusko zaviedlo sankcie na túto a ďalšie západné energetické spoločnosti zrejme ako odplatu za sankcie uvalené na ruské energetické spoločnosti.

všetci na čele s Nemeckom budeme s napätím sledovať, či po plánovanej odstávke plynovodu Nord Stream 1 umožní Kremeľ koncernu Gazprom opäť obnoviť jeho prevádzku. Aj toto predznamená, či sú posledné veľmi optimistické výroky ministra hospodárstva a šéfa SaS Richarda Sulíka o plynových zásobách bližšie k realite, alebo sú v skutočnosti len propagandistickou súčasťou vnútrokoaličného sporu a snahou vyrobiť si čo najvýhodnejšiu pozíciu pred nadchádzajúcou „horúcou jeseňou“, pripravovaným odchodom z vlády a možnými predčasnými voľbami.

žiadnu paniku pre Donbas!

Pád Severodonecka a Lisičanska, ktorým ruská armáda získala kontrolu nad celou pôvodnou Luhanskou oblasťou, mnohých na Ukrajine aj v Európe deprimoval. Putin a jeho propagandistická mašinéria to vyzdvihujú ako obrovské strategické víťazstvo. Jeho piata kolóna „mierotvorcov“ na Západe, či už v Nemecku, Maďarsku, ale aj v časti politického establišmentu USA tým hlasnejšie hovorí o okamžitom zastavení bojov a začatí mierových rokovaní, lebo údajne treba predísť ďalšiemu krviprelievaniu a zachrániť z Ukrajiny, čo sa dá, pred nevyhnutnou porážkou od omnoho silnejšieho Ruska.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite