Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

„Pacelliho zoznam“ odkryl príbeh deportovaného židovského profesora

.michal Oláh .spoločnosť

„Cirkev sa svojej historickej skúsenosti nebojí...,“ vyhlásil pápež František vo svojom príhovore k zverejneniu tzv. Pacelliho zoznamu, ktorý obsahuje tisíce žiadostí o pomoc prenasledovaných Židov adresované Vatikánu počas druhej svetovej vojny. Prinášame vám prvý slovenský preklad jednej žiadosti o záchranu pred deportáciou do koncentračného tábora od talianskeho profesora histórie Vittoria Macchioriho.

„Pacelliho zoznam“ odkryl príbeh deportovaného židovského profesora SITA/GREGORIO BORGIA /AP

„pacelliho zoznam“ je prirovnaný ministrom zahraničných vecí Vatikánu a arcibiskupom Paulom Richardom Gallagherom k slávnemu „Schindlerovmu zoznamu“, pričom v jeho názve vychádza z vlastného mena vojnového pápeža Pia XII. (Eugenio Maria Giuseppe Giovanni Pacelli) menovaného do svojej funkcie len pol roka pred vypuknutím druhej svetovej vojny. „Hoci sa tieto dva prípady líšia, analógia dokonale vyjadruje myšlienku, že ľudia  v službách pápeža v administratíve Vatikánu počas druhej svetovej vojny neúnavne pracovali na tom, aby poskytli Židom praktickú pomoc,“ povedal pre Catholic News Agency 23. júna 2022 Gallagher. Zverejnených bolo 70 % všetkých žiadostí adresovaných Vatikánu počas prenasledovania židovského obyvateľstva, ostatných 30 % bude  dostupných v priebehu niekoľkých mesiacov. Zverejnenie dokumentov má podľa ministra zahraničných vecí hlavne pomôcť „potomkom tých, ktorí požiadali o pomoc, nájsť stopy svojich milovaných z ktorejkoľvek časti sveta.“

Do roku 2019 boli listy s prosbami zúfalých Židov alebo ich orodovníkov pre verejnosť mimo kléru neprístupné, v roku 2020 do nich mohli so zvláštnym súhlasom Vatikánskeho štátneho archívu nahliadnuť iba výskumníci. Od júna 2022 boli konečne na priamu žiadosť pápeža Františka sprístupnené širokej verejnosti on-line. Zverejnenie 2700 archívnych žiadostí v 170 zväzkoch počítajúcich až 40 000 digitálnych súborov pod názvom „Židia“ z obdobia rokov 1938 – 1944 je kľúčové pre získanie pravdivého obrazu o tzv. vojnovom pápežovi Piovi XII., ktorého považovalo mnoho Židov počas besnenia fašistického a nacistického Nemecka za poslednú nádej na záchranu.

Iní mu vyčítali „mlčanie“ v kľúčových okamihoch deportácií a príliš kompromisnú diplomaciu voči Adolfovi Hitlerovi a talianskemu fašistickému vodcovi Benitovi Mussolinimu. Piovi obhajcovia tieto výhrady spochybňujú, hovoria o asymetrickom postavení pápeža v krajine s fašistickou diktatúrou, kde nemal žiadnu reálnu moc zabrániť vyvezeniu židovských spoluobčanov do vyhladzovacích táborov. Viacero Talianov židovského pôvodu v „Pacelliho zozname“ bolo dokonca katolíkov, čo nezabránilo ich odvlečeniu. Jedným z talianskych Židov hlásiacich sa ku katolicizmu dávno pred vypuknutím druhej svetovej vojny bol vo svojej dobe známy univerzitný profesor Vittorio Macchioro.

Narodil sa v Trieste 29. novembra 1880 obchodníkom Davidovi a Noemi Lenghi. V dospelosti bol prijatý na štúdium antickej histórie na Univerzitu v Bologni kde zameral svoju profesnú orientáciu na grécku a latinskú literatúru a archeológiu. Po ukončení štúdia vyučoval históriu na súkromnej strednej škole v Camerine. V roku 1907 uzavrel manželstvo s bývalou spolužiačkou Rositou Parra, s ktorou mal dve deti Annu Luisu a Aurelia. Po vypuknutí prvej svetovej vojny narukoval v roku 1915 ako dobrovoľník do 81. pešieho pluku dislokovaného v Ríme.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite