Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Návšteva u dunajských obrov

.marian Jaslovský .boris Németh .spoločnosť .fenomén

Ak idete pešo alebo na bicykli z Petržalky do mesta po ľavej lávke prístavného mostu, vidíte nákladný prístav a pre mnohých z nás je to fascinujúci pohľad.

Návšteva u dunajských obrov Boris Németh 21. jún 2022 Bratislava: Dunaj je najdlhšia rieka v Európskej únii. Preteká desiatimi štátmi. Slovenský úsek meria 172 km.

gigantické žeriavy sa týčia ako obrí roboti zo sci-fi, infraštruktúra je úplne nepodobná tomu, na čo sme zvyknutí pri bežných mestských pohľadoch. V týchto čisto industriálnych obrazoch sa dá nájsť mnoho poézie. Mnoho z nás zatúži tieto končiny preskúmať bližšie. Pripomíname si Deň Dunaja a riaditeľ spoločnosti Slovenská plavba a prístavy Jaroslav Michalco nám sľúbil exkurziu. Zároveň pripomenul, že spoločnosť, najznámejšia ako Dunajplavba, oslavuje 100. výročie. 

Pri úvodnom stretnutí v jeho kancelárii nás ubezpečuje, že existujú plány na to, aby mesto viac vrástlo do prístavu  –  aby si jeho atmosféru mohli užiť aj Bratislavčania a turisti. „Za sto rokov sa prístav dostal z periférie priamo do centra mesta. Radi by sme sa podieľali na tom, aby do tohto prostredia zapadol. Myslím, že tak ako v mnohých európskych mestách sa dá skĺbiť priemyslová funkcionalita s mestským štýlom života. Aby si návštevník vypil kávu v kaviarni, navštívil múzeum lodnej dopravy a naživo sledovať prácu v prístave.“

Boris Németh

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite