Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: Fašizmus a komunizmus dnes

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Niečo sa s tou našou prekliatou demokraciou deje. Umiernenosť už nie je politická cnosť, hľadanie kompromisov je podozrivé. Práve v dobe, keď sa politika opäť v rastúcej miere stáva synonymom morálneho bahna, rastie sklon politických vodcov vyjadrovať sa v pojmoch absolútneho dobra a zla a pateticky moralizovať.

Esej: Fašizmus a komunizmus dnes BORIS NÉMETH 1. september 2021 Košice: Protesty počas Dňa Ústavy SR. Je radikálna ľavica liekom na pravicový radikalizmus?

nie, nie je náhoda, ak sa v dobe vyťahovania „bagrov“ na presadzovanie politických cieľov bez ohľadu na pravidlá zastupiteľského systému znova vynárajú aj staré ideologické schémy. Tam, kde sa rezignuje na pravdu (tá je predsa ťažko rozpoznateľná, málo mobilizujúca, mediálne nepríťažlivá) o to viac stúpa sklon siahať po ideologických zaklínadlách. Občan je namiesto politických debát o vecných problémoch odkazovaný na veľkolepý zápas medzi silami svetla a temnoty.

koniec občana?

Politika sa, skrátka, javí ako nedostatočné riešenie problémov, ktoré ľudia pociťujú, ako nedostatočný liek na bolesti a úzkosti, ktoré v nich vyvolávajú nové a nové krízy. Miesto občana tak postupne preberá ideologický aktivista. Kým však v politike môže dochádzať ku kompromisom, ideológie – len čo dostatočne vykryštalizujú do logicky ucelených myšlienkových systémov s nárokom na totálne vysvetlenie sveta – nepripúšťajú kompromis, iba ak taktický a dočasne podmienený.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite