Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Sedem rokov od leteckého nešťastia pri Smolensku: Spomienky Luboša Palatu

.luboš Palata .spoločnosť .klub

Lietadlo Tupolev Tu-154M sa pred siedmimi rokmi zrútilo pri pristávaní, zahynul poľský prezident Lech Kaczyński s manželkou Mariou a mnoho ďalších poľských osobností. Luboš Palata písal o svojich spomienkach na nešťastie rok po ňom.

Sedem rokov od leteckého nešťastia pri Smolensku: Spomienky Luboša Palatu Alik Keplicz/AP/SITA

smolensk, rok po tom. Sobotné ráno. Ako zvyčajne píšem niečo do Gazety Wyborczej, aby to Renata stihla v pokoji do nedele preložiť. Popoludní ma čaká futbalový zápas môjho syna, v nedeľu návšteva babičky. Popíjam veľký hrnček nescafé s mliekom a pomaly sa nad klávesnicou prebúdzam.

Za oknom jarne spievajú vtáky, brezy sa začínajú zelenať. Najskôr esemeska od Kamily, šéfky internetových Lidoviek, a trochu kamarátky. Či som počul, že pri Smolensku spadlo lietadlo s prezidentom Lechom Kaczynským. Prvé, čo mi zíde na um, je, že je to vtip. Je však desiaty, nie prvý apríl. Zdvíham telefón a volám. Nie je to vtip.

Dopíšem dve posledné vety článku do Gazety a o niekoľko minút už začínam písať na internetový server Lidoviek. Je jar, na synov futbal sa teším, babička potrebuje nakúpiť... Ale postupne, rádovo v minútach, mi dochádza, že z toho asi nič nebude. Telefonát zástupcu šéfredaktora, dopísanie komentára, v ktorom píšem, že sa tá havária asi nikdy nevyšetrí, hodina na zabalenie, zrušenie všetkých schôdzok na najbližšie dni, zopár stoviek eur z redakčného trezoru, fotograf si ešte chvíľu hľadá svoje náčinie a o druhej popoludní ideme.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite