Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Detroit, lekcia pre Slovensko

.marína Gálisová .spoločnosť .spoločnosť

Detroit má viac prívlastkov: Motor City, Rock City, no aj riot city, mesto nepokojov. Najlepšie dni dávno absolvoval, dnes tam chce podnikať a bývať málokto, kto si môže vybrať. Ale v jednom je Detroit neoceniteľný: ako ponaučenie. Aj pre Slovensko.

Detroit, lekcia pre Slovensko SPENCER PLATT/GETTY IMAGES 18. november 2008 Detroit, USA: Sídlo General Motors v odraze spätného zrkadla. V ten týždeň tri veľké automobilky rokovali vo Washingtone s vládou, aby pomohla zastaviť úpadok automobilového priemyslu.

detroit bol koncom 19. storočia 80-tisícové mesto so závodmi na spracovanie prírodných materiálov, napríklad železnej rudy. Autá dostal do vienka od Henryho Forda, ktorý tu založil svoju automobilku, niekoľkokrát skrachoval, ale napokon uspel – a stal sa nielen magnátom, ale aj hýbateľom pokroku.

Vybudoval závody s víziou, kde ľudí slušne platil a sociálne zabezpečil, podporoval ich v sporení, zveľaďovaní bývania a sociálnej mobilite – kto začal u Forda, neraz si polepšil a posunul sa do strednej triedy. No aj robotníci pri páse uňho zarábali dosť. V Detroite, samozrejme, nepôsobil iba Ford, boli tam aj iné automobilky, najväčšie General Motors a Chrysler. Zažili dobré i horšie momenty, veľká hospodárska kríza v 30. rokoch s nimi všetkými zamávala, no potom ich opäť oživila druhá svetová vojna, konkrétne zákazky pre armádu.

Tzv. veľká trojka General Motors, Ford a Chrysler, mala boom. Džoby v automobilkách boli vyhľadávané, či už šlo o tie za pásom, alebo za kancelárskym stolom. A tak v 50. rokoch dosiahol Detroit 1, 85 milióna obyvateľov. Viac ich už nikdy nemal mať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite