Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Geocaching: Novodobé hľadanie pokladov

.marian Jaslovský .spoločnosť .spoločnosť

Všetci ľudia, nehľadiac na vek, sa hrajú radi, len mnohí si ešte nenašli „svoju“ hru. Asi tri milióny ľudí na svete si užijú veľa zdravej zábavy s geocachingom. Cez týždeň sme si pripomenuli výročie spustenia geocachingu (3.5.2000) a pri tejto príležitosti Vám ponúkame článok z archívu.

Geocaching: Novodobé hľadanie pokladov ZLIKOVEC/ISTOCK/GETTY IMAGES

hľadanie a  pokladu je archetyp fantázií, literárnych, filmových hier, ale aj psychológie (týmto fenoménom sa zaoberal napríklad Carl Jung). Sú však ľudia, ktorí si svoj svätý grál môžu nájsť aj viackrát za deň. Sú to poklady symbolické, ale radosť z ich nájdenia je úplne autentická. Títo ľudia sú účastníkmi celosvetovej hry geocaching a vyskúšať si ju môžete aj vy. Potrebujete na to len počítač a/alebo smartfón a aplikáciu. A po krátkom oboznámení sa s pravidlami a registrácii môžete vyraziť do sveta loviť „kešky“ – termín pochádza zo slova (geo)cache – úkryt. A stanete sa kešerom (keškárom); v originále je to (geo)cacher (v češtine sa keškári volajú vtipne „kačeři“)

naša štvrť môže byť dobrodružné miesto

Michal bol na stránke Geocaching.com zaregistrovaný asi desať rokov, ale nevedel, čo s tým, lebo v okolí nebolo veľa kešiek a nepoznal ani žiadnych kešerov. Takže celá vec padla do zabudnutia. „Asi pred rokom som začal pravidelne chodievať po okolí na zdravotné prechádzky. Bolo to fajn, za pár mesiacov sme mali pobehaný každý kút Petržalky a všetky cestičky,“ spomína. „Tak sme s kamarátom postupne začali hľadať nejaké nové ciele podľa petržalského bedekra Martina Kleibla, aby sme si udržali motiváciu.“ Tie však pochodili a zasa nebolo čo nové spoznávať. „Jedného dňa som si sčista-jasna spomenul na geocaching.

Odhodlali sme sa uloviť naše prvé kešky. Samozrejme, začínali sme tradičnými, teda tými najjednoduchšími, kde nie je potrebné riešiť žiadne zložité úlohy. Prosto človek príde na dané miesto, pohľadá kešku, zapíše sa a hotovo.“ Keď už takmer všetky v okolí našli, začali loviť takzvané multicache a mysterky. „Multicache sú kešky, ktoré na začiatku nemajú presne definované súradnice, ale prevedú vás zaujímavými miestami. K súradniciam sa dá dopracovať tým, že postupne navštevujete rôzne miesta, na ktorých zbierate indície. Tu treba odčítať napríklad číslo z nápisu, spočítať slová, prípadne počet nejakých objektov. Podľa týchto čísiel si vyskladáme finálne súradnice, ktoré nás dovedú ku keške. Najzaujímavejšie sú mysterky (mystery cache). Aby sa človek dopracoval k finálnym súradniciam, musí vyriešiť nejakú úlohu, na základe ktorej získa finálne súradnice.“ 

od kočíkovania po náročné výkony

Kešky majú dve hodnotenia: Difficulty a Terrain, obe so stupnicou 1 až 5. Difficulty odráža náročnosť samotného hľadania kešky (či už je to nejaká komplikovaná šifra, z ktorej treba vylúskať súradnice, alebo maskovanie samotnej krabičky). Terrain zasa reflektuje dostupnosť. 1. znamená dostupnosť s invalidným vozíkom (áno, aj takí keškári sú), 5 zasa nutnosť nejakej špeciálnej výbavy (či už horolezecký, alebo potápačský výstroj), bez ktorého nie je odlov (to je keškársky terminus technicus) kešky možný.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite