Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Expert na zahraničnú politiku Josef Joffe: Záhadná obroda Západu – vydrží?

.josef Joffe .spoločnosť .politika

Západ, označovaný za „dekadentný“ či „zhýralý“ povstal proti Putinovmu imperializmu, pretože morálna povinnosť a záujem o vlastné prežitie vytvorili tandem – čo sa v štátnickom umení stáva zriedka.

Expert na zahraničnú politiku Josef Joffe: Záhadná obroda Západu – vydrží? MARCUS YAM/LOS ANGELES TIMES/GETTY IMAGES 5. jún 2022 Lysyčansk, Ukrajina: Ukrajinská vlajka na hromade hliny pred uhoľnou baňou.

najmenej dvaapolkrát môžeme zvolať hurá „deprimovanému“ a „upadajúcemu“ Západu v ére Putina. Kto by si to bol pomyslel? Od Ameriky po Austráliu, od Pobaltia po Japonsko prebiehajúci boj proti ruskému imperializmu dokazuje omyl kuvikov, ktorí prorokovali okamžitý koniec Západu, už odkedy Edward Gibbon spísal žalospev Úpadok a pád Rímskej ríše. Týmto nekonečným príbehom dodnes zaplnili celú knižnicu.

Začiatkom 20. storočia oživil zúfalstvo Oswald Spengler vo svojom diele Zánik Západu. V dohľadnejšej minulosti vyšiel bestseller historika Jacquesa Barzuna From Dawn to Decadence: 500 Years of Western Cultural Life (Od úsvitu k dekadencii: 500 rokov života západnej kultúry). V roku 2020 sa komentátor New York Times Ross Douthat vo svojej knihe The Decadent Society (Dekadentná spoločnosť) vyslovil, že Západ opäť skončil v slepej uličke a stagnácii.

keď vás majú obesiť, hneď vám to viac myslí

Nie je to celkom tak, ako ukazuje vojna na Ukrajine. Opäť je čas zacitovať Samuela Johnsona: „Keď človek vie, že ho idú obesiť, neskutočne mu to zlepší schopnosť sústredenia.“ Putinova invázia síce nebola až takým prekvapením, mali sme ju predvídať odkedy v roku 2000 rozpútal preteky v zbrojení, v roku 2008 pokoril Gruzínsko a v roku 2014 znásilnil Krym aj Donbas. (Autor priznáva, že by sám nebol predvídal takmer jednotnú reakciu Západu na Putinov pokus dobyť Kyjev v roku 2022.)

Západ uvalil najprísnejšie sankcie vo svojich dejinách. Začal na Ukrajinu posielať čoraz viac zbraní. Večne neutrálne Fínsko a Švédsko sa derú do NATO. Ešte aj Švajčiarsko, vynálezca neutrality, sa pridalo k sankčnému režimu. Nemecko, krajina geograficky aj diplomaticky stále uprostred, sľúbilo, že napumpuje 100 miliárd eur do armády, ktorú po páde Sovietskeho zväzu nechalo zhrdzavieť. Berlín sa snaží zbaviť hroznej závislosti od ruskej ropy a plynu, to isté chce urobiť EÚ. Na strane Kremľa sú otvorene iba Turecko a Maďarsko, čestní členovia Autoritárskej internacionály.

A najpozoruhodnejšia je reakcia bežných ľudí v západných spoločnostiach, ktorí boli známi skôr ľahostajnosťou. V USA množstvo jednotlivcov organizuje zbierky pre Ukrajinu. Malé mestá a mestečká tu prijímajú ukrajinských utečencov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite