Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bude, ako nebolo! (premeny idey socializmu)

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Za starého režimu kolovali vtipy o Rádiu Jerevan, ktoré vedelo odpovedať na každú otázku. Tie otázky aj tie odpovede spravidla roztomilým spôsobom nakopávali systém reálneho socializmu a jeho ideologické fikcie. Až jedného dňa prišla smutná správa, po ktorej už nič nebolo ako predtým.

Bude, ako nebolo! (premeny idey socializmu) VESNAANDJIC/GETTY IMAGES Tak ako tí starí, aj títo noví „Ersatz-proletári“ sú pre intelektuálnu ľavicu predovšetkým ideologickou abstrakciou, prípadne „beztvarou masou“, ktorá nevie, čo chce ani čo potrebuje, kým ju o tom aktivistická elita nepoučí.

rádio Jerevan zrušili! A pamätáte sa prečo? Prvýkrát vo svojej histórii nevedelo odpovedať na otázku, konkrétne: Odkiaľ bude Sovietsky zväz kupovať obilie, až bude socializmus na celom svete?

Aký paradox! Systém, ktorý mal predstavovať vyššiu formu organizácie výrobných síl a vzťahov aj distribúcie statkov, viedol k opaku toho, čo jeho predstavitelia deklarovali. Zdá sa, že predpoklad všeobecnej dostupnosti bohatstva viedol k všeobecnej biede (aj tá bola nerovnomerne rozdelená). Naopak, „kapitalistický“ systém založený na predpoklade vzácnosti viedol k rozšíreniu bohatstva. Iste, nič nie je dokonalé. Kto by nepochyboval o reálnych problémoch slobodnej spoločnosti? A predsa systém priznávajúci vlastnú nedokonalosť víťazil v napĺňaní ľudských potrieb nad systémom, ktorý sám o sebe vyhlasoval, že je založený na neomylnom učení.

„Dôsledky chybných predstáv, ilúzií a zavádzania o fungovaní ekonomiky sa nikdy nezastavia len na jej hraniciach.“

Tak sa aspoň na chvíľu zdalo po roku 1989. Dnes sa však opätovne množia – v neposlednom rade pod tlakom kríz – pochybnosti o trhovej ekonomike a sny o alternatívach, vo vulgárnych aj intelektuálne vycibrených „sexed up“ podobách. Tisícmi kanálov nám do myslí nenápadne presakujú predstavy, že peňazí bude tým viac, čím viac sa ich v nominálnej hodnote vyrobí a rozdá, že spravodlivosť existuje bez vlastníctva, že čo je súkromné, je verejné, aj že sme dosiahli novú úroveň poznatkov, ktoré nám umožnia kontrolovať nekontrolovateľné a plánovať neplánovateľné.

Pozvoľna spolu s tými vtipmi o socializme zabúdame na lekcie, ktoré nám reálny socializmus uštedril. Tobôž, ak nová generácia už tento experiment nemá v živej pamäti, no výchova aj reklama v nej nespočetnými spôsobmi živia presvedčenie, že ekonomické otázky, s ktorými zápasili rodičia a prarodičia, sú už irelevantné. Obávam sa, že na tom príliš nezmenili ani posledné krízové výkyvy a prasknuté finančné „bubliny“. Navyše, ako sa vždy znova ukáže, dôsledky chybných predstáv, ilúzií a zavádzania o fungovaní ekonomiky sa nikdy nezastavia len na jej hraniciach.

„keby som bol kráľom“ 

Socializmus ako idea a ako program v rôznych verziách sa inšpiroval staršou predstavou veku hojnosti, v ktorom absentujú trápenia a nespravodlivosť súčasných pomerov. Tejto predstave však dodal moderný význam.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite