Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: Trampoty živočícha politického

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

V akom zmysle je človek „živočích politický“? Je ním vôbec? Je politika svinstvo, nutné zlo, brutálny boj o moc alebo vznešená realizácia ľudských možností? Existuje ľudská prirodzenosť, na ktorú by sa pri hľadaní odpovede na podobné otázky dalo odvolať?

Esej: Trampoty živočícha politického CULTURE CLUB/GETTY IMAGES Bitka vo viedenskej Ríšskej rade. Ilustrácia v Le Petit Journal z 12. decembra 1897.

reč bude o filozofických základoch politickej antropológie. Nie, nejde číro akademické otázky, slúžiace na obveselenie ľudí, ktorí sa oddávajú hĺbaniu, pretože nemajú nič užitočnejšie na práci. V skutočnosti sa tu dotýkame najzávažnejších problémov súčasnosti. To, že tieto témy sú súčasťou dlhej a úctyhodnej filozofickej tradície, im na aktuálnosti nijako neuberá.

Dotýkajú sa nielen nedávnej minulosti dvadsiateho storočia, keď totalitné režimy zabili desiatky miliónov skutočných ľudí v mene nadľudských fikcií. Týkajú sa aj našich perspektív vo svete, v ktorom sa vynárajú nové pokušenia znásilniť ľudskú podstatu v mene nových plánov na skok do nejakej novej verzie „krásneho nového sveta“, obývaného „novým“ človekom.

človek: prekonaný pojem?

Svoju úlohu tu hrá impozantný boom nových technológií, umelej inteligencie, v neposlednom rade aj úspechy genetického inžinierstva, ktoré zjavne doposiaľ nepovedalo svoje posledné slovo. K tomu pristupujú  pretrvávajúce a nanovo sa vynárajúce prvky presvedčenia o tom, že zdedené inštitúcie (aj tie zakladajúce liberálnu demokraciu) treba radikálne zmeniť, aby zodpovedali požiadavkám novej doby, v ktorej sa náhle môžeme zaobísť bez skúseností predchádzajúcich generácií.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite