Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: Neviditeľná ruka

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Aplikácia evolučných poznatkov na úvahy o ľudských inštitúciách je téma, ktorá je stále kontroverzná, rovnako je však zdrojom porozumenia a cenných poučení. A to aj napriek rozdielom v interpretáciách zistených skutočností.

Esej: Neviditeľná ruka HULTON ARCHIVE/GETTY IMAGES Adam Smith (1723–1790), škótsky filozof, etik, zakladateľ modernej ekonómie. Je autorom široko používaného výrazu „neviditeľná ruka“.

zdá sa, že evolúcia má občas zmysel pre humor. Široké používanie výrazu „neviditeľná ruka“ sa stalo nezamýšľaným dôsledkom prirovnania, ktoré použil v 18. storočí škótsky osvietenec Adam Smith na vyjadrenie vzorca procesov vedúcich k nezamýšľaným dôsledkom vedomého ľudského správania. Adam Smith, filozof a zakladateľ ekonómie ako samostatnej vednej disciplíny, použil túto metaforu vo svojom objemnom diele celkom dvakrát: raz v knihe Teória morálnych sentimentov a raz v knihe Skúmanie povahy a príčin bohatstva národov (ďalej tu pod skratkami TMS a BN).

dva citáty

TMS hovorí Smith o egoizme bohatých ľudí, ktorých konanie však napriek tomu vedie k výsledkom, aké by sme mohli označiť za „altruistické“ – prospešné pre celú spoločnosť. Individuálna ctižiadosť vedie k vytváraniu hodnôt, ktoré ich tvorcovia nemôžu skonzumovať sami, a teda nimi bez toho, aby tento cieľ vedome sledovali, slúžia ostatným. Doslova v TMS:

„ (...) hoci sledujú iba svoje vlastné výhody, a hoci jediným výsledkom, ktorý očakávajú (...) je uspokojenie ich vlastnej márnivosti a nenásytných túžob, delia si s chudobnými produkt všetkých zlepšení (svojho údelu). Neviditeľná ruka ich vedie k takmer rovnakej distribúcii nevyhnutných životných potrieb, aká by sa udiala, keby bola zem rozdelená na rovnaké časti medzi všetkých svojich obyvateľov, a tak bez toho, že by to zamýšľali alebo vedeli, pomáhajú napĺňať záujem spoločnosti, a dodávajú tak (ľudskému) druhu prostriedky na rozmnožovanie.“ (TMS IV.i.10)

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite