Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prokrastinácia v živote digitálnych nomádov nemá miesto

.lucia Páchniková .spoločnosť

Digitálni „kočovníci“ sa musia naučiť byť produktívni, aby svoj životný štýl ustáli. Podporujú ekonomiku, rozvíjajú cestovný ruch a menia pracovné stereotypy.

Prokrastinácia v živote digitálnych nomádov nemá miesto SITA/AP Photo/Martha Irvine

digitálni nomádi sú slobodní ľudia, ktorí milujú technológie, no predovšetkým sa ich neboja využiť pre svoje dobro a naplnenie v živote. Nielen v tom pracovnom. Veď ak je reč o digitálnych nomádoch, ich život a práca sú skôr životným štýlom, v ktorom sa obe tieto premenné prirodzene prepájajú do lákavej a harmonickej symbiózy. 

koniec klasickej osmičky 

Práca odkiaľkoľvek, teda nezávisle od miesta, ale aj od ostatných životných okolností, vnáša do pracovného sveta ako takého nový rozmer. Mení vnímanie podstaty živobytia a v konečnom dôsledku aj pracovný trh. Zároveň je to dôkaz, že na prácu sa dá pozerať aj inou, než len rokmi overenou optikou, ktorá prácu či zamestnanie vníma ako niečo, kam sa fyzicky musí prísť a kde je potrebné zotrvať osem a pol hodiny vrátane prestávky na obed. 

Iný pohľad na prácu na diaľku umocnila aj pandémia koronavírusu, ktorá v posledných rokoch vyhnala tisíce ľudí z kancelárií do domáceho prostredia. Aj vďaka tomu si mnohí, ktorí počas covidových mesiacov pracovali z domu, uväznení v nových alternatívnych kanceláriách, neraz provizórnych, uvedomili, že do kancelárie sa už fyzicky vôbec nepotrebujú vrátiť a na prácu nepotrebujú v podstate nič, len seba, signál a internet. 

konštruktívny chaos 

Obavy z ochorenia a pandémia samotná priniesli chaos aj do práce z domu, najmä do stopercentnej práce na diaľku, na ktorú takmer nikto nebol pripravený, až na pár výnimiek, a tak plnenie povinností online bolo potrebné z prvej trošku vyšperkovať. Vo väčšine prípadov sa to po počiatočných komplikáciách však podarilo. 

Napokon mnohí začali domáce prostredie využívať na to, aby si svoju prácu čo najviac spríjemnili a neraz ju začali kombinovať aj s inými aktivitami. Neskôr šlo hlavne o domáce aktivity, no neskôr, najmä po uvoľňovaní protipandemických opatrení, ich vymenili aj za príjemnejšie aktivity. Vyšli kamsi von, pracovali zo záhrady, kaviarne či z parku. Skrátka: ľudia začali viac využívať voľný čas popri práci na slobodnejší život, predovšetkým na navodenie príjemnej atmosféry aj v pracovnom živote.

„Človek musí dokázať manažovať najprv sám seba, až potom dokáže hravo, no zodpovedne manažovať aj svoju pracovnú slobodu a svoje pracovné výkony.“

Napokon si mnohí uvedomili si, že práca online a sloboda je dobrá kombinácia. Do kancelárie sa preto už vrátiť ani nechcú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite