Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svetový historik Gregory Feifer: Putin by chcel byť novým Stalinom

.gregory Feifer .spoločnosť .spoločnosť

Pri príležitosti deviateho mája, ktorý si Putin tak rád pripomína veľkolepou vojenskou prehliadkou v Moskve, si treba pripomenúť jedno: glorifikácia porážky nacizmu sa nezačala s Putinovým nástupom do funkcie prezidenta pred vyše dvoma desaťročiami.

Svetový historik Gregory Feifer: Putin by chcel byť novým Stalinom HOST PHOTO AGENCY/RIA NOVOSTI/GETTY IMAGES 9. máj 2015 Moskva, Rusko: Vojenská prehliadka na Červenom námestí pri príležitosti 70. výročia víťazstva vo Veľkej vlasteneckej vojne. Ako obvykle, prehliadka bola megalomanská, tak ako to Rusi majú radi.

oslavy na Červenom námestí sa vystupňovali koncom 90. rokov a začiatkom tých nultých. Vtedy sa politici po bombardovaní Srbska silami NATO v roku 1999 a po rozšírenej únave z rokov ekonomických kríz a sklamania z reforiem v západnom štýle rozhodli navrátiť k starej tradícii: urobiť z konfliktu za hranicami skúšku lojality voči vlasti.

Vtedajší starosta Moskvy, Jurij Lužkov, mocný muž, ako jeden z prvých vrátil do ruského hlavného mesta symboly v sovietskom štýle: dal budovy v centre ovešať transparentmi, na ktorých boli zobrazené vojenské vyznamenania z Veľkej vlasteneckej vojny. Skombinoval ekonomiku voľného trhu s diktátorsky fungujúcou samosprávou, ktorá mikromanažovala väčšinu aspektov života v metropole a pri slávnostnej príležitosti si uzurpoval symboly zo stáročí ruských dejín, aby legitimizoval tento svoj štýl vládnutia. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite