Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Esej: Železná logika

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Keď počúvame dnes opäť módne výhrady proti zastupiteľskej demokracii, ekonómii slobodného trhu či tradične ponímanej ústave slobody, vzniká dojem, že máme do činenia s logickou argumentáciou. Naopak, obhajoba zriadenia, ktoré priznáva vlastnú nedokonalosť, znie ako zajakavá obhajoba veci, ktorú dnes mnohí opäť považujú za stratenú vec.

Esej: Železná logika GETTY IMAGES Marx bol vo svojej kritike kapitalizmu vynikajúci vo svojej logickej konzistentnosti. My však musíme hľadať a odhaľovať práve ten pochybný predpoklad, na ktorom „budovatelia systémov“ stavajú svoju neomylnú logiku.

toto zriadenie nielen priznáva vlastné problémy a obmedzenia pri riešení najrôznejších ľudských problémov. Tieto problémy sú reálne a keďže v slobodnej spoločnosti nepanuje príkaz zatĺkať ich, aj sa o nich dosýta hovorí, niekedy priam tára a ako to v takej situácii zvyčajne býva, možno ich aj dezinterpretovať a zneužívať na nečisté ciele. Možno mu vytknúť aj to, že je pozostatkom minulosti, zdedeným reliktom, ktorý je načase vedome a možno vedecky zmeniť. A vôbec: ako by mohol systém založený na ideách neskorého 18. storočia (a plný všelijakej „systémovej nespravodlivosti“) obstáť pri výzvach nášho skvelého veku? Staré rovná sa zlé, už preto, že sa to naďalej nedokáže udržať na vlastných nohách, teda zvládať vlastné neliečiteľné rozpory.

osudová príťažlivosť?

Príležitostne sa zastupiteľskej demokracii a kapitalizmu aj na teoretickej úrovni vytýka, že si pestujú vlastných nepriateľov, ba že ich vlastný triumf môže znamenať ich zánik. Karol Marx bol vo svojej kritike kapitalizmu ako systému, ktorý si vychováva vlastných hrobárov, vynikajúci práve vo svojej logickej konzistentnosti. S každým triumfom kapitalizmu dochádza k ďalšiemu prehĺbeniu jeho rozporov, ktoré sú vlastné jeho podstate a ktoré sám nevie riešiť. Až raz príde čas...

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite