Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Elfovia verzus trollovia. To nie je nové fantasy, ale realita sociálnych sietí

.gabriel Tóth .spoločnosť .spoločnosť

Cez deň chodia do školy či práce a popoludní si sadnú k počítaču a bojujú v hybridnej vojne. Reč je o takzvaných elfoch, ktorých úlohou je bojovať s dezinformáciami a nenávisťou na sociálnych sieťach. Ako napríklad po masakri v ukrajinskej Buči. Tristo mŕtvych na uliciach dezinformátori označili za hercov, pričom konšpiračné videá lámali rekordy v zdieľaní.

Elfovia verzus trollovia. To nie je nové fantasy, ale realita sociálnych sietí TOWFIQU BARBHUIYA/ EYEEM/GETTY IMAGES Zmyslom práce elfov je zabezpečiť, aby sa diskusie na sociálnych sieťach nestávali bojiskom, miestom nenávistných prejavov a šírenia nebezpečných dezinformácií.

vojna na Ukrajine zúri už viac ako dva mesiace a časť z nej sa odohráva aj v sociálnych médiách. Zároveň s vojnou na fronte totiž prebieha rozsiahla informačná vojna v online priestore, ktorej cieľom je šíriť proruský naratív a v spoločnosti šíriť chaos.  Elfovia tak majú plné ruky práce.

Krátko po začatí vojny na Ukrajine bola dezinformačná scéna doslova paralyzovaná. Ani dezinformátori zrejme nečakali, že hlava Ruskej federácie zájde tak ďaleko a skutočne zaútočí na Ukrajinu. Ruská propaganda na seba nenechala dlho čakať a už niekoľko týždňov po vojne došlo k jej konsolidácii a na sociálnych sieťach sa začali objavovať prvé pochybnosti o invázii. Kopírovanie proruskej propagandy, obhajovanie útoku Ruska, obviňovanie z provokácií Západu, ktorý „nedal Rusku inú šancu“, až po spochybňovanie ohavných činov spáchaných v mestách na Ukrajine. Aký je motív týchto dezinformácíí? V prvom rade sa prostredníctvom vymyslených príbehov dezinformátori pokúšajú dosiahnuť stratu sympatií k Ukrajine a oslabiť našu pomoc. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite