Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ukrajinci priniesli nádej

.lucia Páchniková .spoločnosť .spoločnosť

Firmy a štát musia zapracovať, aby Slovensko bolo atraktívnou destináciou na dlhodobý pobyt a prácu aj po skončení utečeneckej vlny.

Ukrajinci priniesli nádej FOTO CHRISTOPHER FURLONG/GETTY IMAGES 4. marec 2022 hraničný priechod Vyšné Nemecké: Príchod ukrajinských utečencov zvýšil sociálne napätie v spoločnosti, ale obavy sú neopodstatnené. Naopak, firmy vítajú možnosť zaplátať neobsaditeľné miesta alebo vytvárajú nové pozície vhodné (aj) pre Ukraji

čím skôr zaradíme Ukrajincov do pracovného procesu, tým skôr sa skončia štátne dotačné schémy pomoci. Ukrajincom hrá do karát, že pracovný trh na Slovensku sa po covidovom utlmení spamätal a z pohľadu uchádzačov o prácu žijeme doslova v „zlatom veku“. Pracovné portály hlásia historicky najväčší dopyt po nových zamestnancoch. Firmy dobiehajú odložené nábory a naplno štartujú výrobu v prevádzkach. Po dvoch rokoch provizória sa do normálu vracajú aj hotely či reštaurácie. Dopyt je po kvalifikovaných aj nekvalifikovaných pracovníkoch. Jednoducho povedané: práce je na Slovensku veľa, ľudí málo.

najprv existencia, potom práca

Príchod Ukrajincov vývoj na pracovnom trhu doteraz výrazne neovplyvnil. Najväčší dopyt po práci z ich strany sa očakáva najskôr v máji. Prvá utečenecká vlna, ktorá prišla krátko po vypuknutí vojny, by už vtedy mala mať potrebné papiere, no najmä vyriešené existenčné problémy ako bývanie a stravovanie. Podobne by na tom Ukrajinci mohli byť so zaradením detí do škôl či predškolských zariadení. Po niekoľkých týždňoch by sa už mali  orientovať aj v novom prostredí. A tak príde na rad práca. 

Čo sa na pracovnom trhu zmenilo, je prístup zamestnávateľov. Na situáciu zareagovali promptne a aktívne. Firmy sa snažia využiť situáciu na to, aby zalátali diery vo firme a obsadili miesta, ktoré boli dlhodobo neobsaditeľné, iné sa rozhodli vytvoriť nové pozície vhodné (aj) pre Ukrajincov. To, čo sa teda zmenilo najviac, je, že Ukrajinci priniesli na Slovensko novú nádej. Na pracovnom trhu zavládol optimizmus.

Slovensko, hoci už má skúsenosti so zamestnávaním cudzincov, nemá pružnú legislatívu, ktorá by umožnila jednoduché zamestnanie človeka z cudziny, zvlášť nie z tretích krajín, respektíve krajín mimo EÚ. Príchodom Ukrajincov sa zamestnávanie cudzincov síce zmenilo a čiastočne uľahčilo, no situácia stále nie je ideálna. Pomohla Lex Ukrajina, aj keď nie vo všetkých prípadoch, najmä v tých nie, kde je potrebné overiť kvalifikáciu a odbornosť. Nové pravidlá riešili hlavne dobiehanie okolitých krajín v otázke prístupu cudzincov na pracovný trh. 

Legislatívne zrovnoprávnenie Ukrajincov však zvýšilo ochotu firiem dať im príležitosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite