Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zlyhávame v lekciách pripravenosti a hazardujeme s dobročinnosťou samospráv

.lucia Páchniková .spoločnosť

Unavené mestá a obce čakajú na peniaze od štátu. Zasa raz suplujú chýbajúci systém a dúfajú, že sa vláda zobudí. Po pandémii im rozpočty ruinujú Ukrajinci. Ak im neprídu peniaze z avizovaných európskych miliónov, hrozí, že narastie napätie a nedôvera ľudí v štát aj Európsku úniu.

Zlyhávame v lekciách pripravenosti a hazardujeme s dobročinnosťou samospráv SITA/AP Photo/Valentin Bianchi Brusel, 24.3.2022: Ukrajinci demonštrujú pred budovou Európskej únie v Bruseli.

slovenské mestá a obce sa do pomoci Ukrajincom pustili naplno a bez toho, aby čakali na rozhýbanie štátnej mašinérie. Opakuje sa situácia, ktorú sme v krajine mali po tom, keď vypukla pandémia nového koronavírusu. Nikto nevedel, čo má robiť a ako, no každý sa snažil nejako vynájsť a urobiť najviac, ako mohol. Samosprávy neboli výnimkou. Aj vtedy chýbala organizácia, jasné pravidlá a pokyny štátu, a tak to aj vyzeralo. Teraz Slovensko čelí príchodu Ukrajincov a zdá sa, že z nedávnej minulosti, ktorú máme všetci ešte v živej pamäti, sme sa nepoučili. Ťarchu vážnej situácie opäť na seba preberajú samosprávy a bežní ľudia.

na ťahu je slovenská vláda

Na Slovensko potečú v dôsledku diania na Ukrajine milióny eur z Európskej únie. Zatiaľ je to však len čiastočný úspech, respektíve len malý dôvod na radosť. Radšej sa ešte netešme, na ťahu je teraz slovenská vláda, ktorá avizované európske financie musí preklopiť do reálnych výdavkov. Nie je  tajomstvo, že Slovensko má v „preklápaní“ značné medzery a nie vždy uspeje. O tom, kam by peniaze mali tentokrát zamieriť, už zrejme dávno a veľmi dobre vie, no kam napokon reálne pôjdu a či ich vôbec dokážeme na Slovensku správne minúť, je teraz len v rukách štátu. Otázne je, či vláda myslí aj na výdavky miest a obcí, ktoré sa po príchode Ukrajincov zvyšujú.

Európska únia v súvislosti s dianím na Ukrajine schválila opatrenia, ktoré umožnili, aby na pomoc v aktuálnej vojnovej situácii bolo možné čerpať nielen aktuálne finančné programy, ale aj prostriedky, ktoré členské krajiny nevyužili z alokácií v predchádzajúcom programovom období. A urobila to veľmi promptne, hoci ide o obrovský balík peňazí. Slovensko sa tak „úplnou náhodou“ dostalo k miliónom eur a k dôležitej úlohe – čo s nimi. Na mieste je preto otázka, či vláda dokáže s haldou európskych peňazí pracovať podobne rýchlo ako v Európskej únii padlo rozhodnutie o nevyhnutnej finančnej pomoci Ukrajincom a jej rozdelení, alebo sa opäť zamoceme v byrokracii a stratíme sa v zdĺhavých administratívnych konaniach.

absorpčná schopnosť Slovenska

Slovensko má aj odhliadnuc od aktuálnej situácie v súvislosti s vojnou na Ukrajine a príchodom migrantov veľkú absorpčnú schopnosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite