Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajinskí pedagógovia, vítajte v krajine byrokracie

.lucia Páchniková .spoločnosť

Ukrajinskí učitelia nemôžu k ukrajinským deťom. Tie zasa „visia“ kdesi vo vzduchu bez záujmu štátu o ich vzdelanie a budúcnosť. Dôvod? Byrokracia po slovensky. Rezort školstva rieši problémy ďalšími problémami.

Ukrajinskí pedagógovia, vítajte v krajine byrokracie SITA/Branislav Bibel 10. apríl 2022 Bratislava: Ukrajinské matky pochodujú po Hviezdoslavovom námestí v rámci podujatia organizovaného inciatívami Znepokojené matky a Mier Ukrajine.

traumatizované ukrajinské matky s deťmi behajú po slovenských úradoch a školách. Desaťtisíce detí z Ukrajiny visia stále niekde vo vzduchu. Nie sú zaradené do žiadnej slovenskej školy. Zatiaľ sa to podarilo len malému zlomku z nich. Odhadom stovky odborníkov z Ukrajiny, ktorí by zasa mohli slovenským školám pomôcť zvládnuť súčasnú napätú situáciu s príchodom ukrajinských detí z radov pedagógov či psychológov, nemajú na Slovensku uznanú kvalifikáciu, a tak nemôžu vykonávať profesiu naplno. Nepomohla ani Lex Ukrajina.

riešením problému je ďalší problém

Rezort školstva navyše učiteľom z Ukrajiny prikázal robiť psychotesty – namiesto výpisu z registra trestov. Jeden problém vyriešil ďalšou komplikáciou. Zrejme sa potrebuje uistiť, že ukrajinskí odborníci nie sú „poškodení“ vojnou. Ako inak – o psychotestoch v podstate nie je ani po niekoľkých týždňoch, odkedy sa Slovensko ocitlo v tejto situácii, jasné, ako by mali vyzerať a kto ich urobí.

Pritom sa očakáva, že aj na základe Lex Ukrajina sa objaví všeobecne záväzný právny predpis. Ten však dodnes chýba. Predpokladá sa, že psychologické vyšetrenie Ukrajincov by malo byť v ukrajinskom jazyku – jazyku odborníkov. Absolvovať klinické vyšetrenie osobnosti u akreditovaných klinických slovenských psychológov, ktorí však neovládajú ukrajinský jazyk, no ani ukrajinské normy a nemajú na takéto vyšetrenia v podstate čas a kapacitu, bude stáť Ukrajincov zrejme nemálo času, nervov a peňazí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite