Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fedor Gál: Národné štáty v prepadlisku dejín?

.fedor Gál .spoločnosť

Vidím to takto: Ideologizácia národných mýtov je zväčša nástroj v rukách cynických politikov, chamtivcov, alebo fanatických vyznávačov „pôdy a krvi“. Momentálne sa jeden z takýchto príbehov odohráva na Ukrajine. Ruský agresor vraždí, znásilňuje, kradne, vyháňa... Podobní, ako som ja, hovoria o civilizačnom strete liberálnych demokracií a ich nepriateľov. Sme účastníci vojny, o ktorej nevieme, ako dopadne. Pasívne prizeranie nás zaťaží minimálne politickou a morálnou vinou na niekoľko generácií.

Fedor Gál: Národné štáty v prepadlisku dejín? Boris Németh

keď vojna skončí, bude sa možno hovoriť o postputinovskom svete. Verím, že sen o „Veľkom Rusku“ (Srbsku, Maďarsku...) v tomto zápase prehrá, a s ním aj heroická legenda o sakrálnej podobe národného mýtu. Treba však dúfať, že nezaseje zhubné semeno nacionalizmu ani na Ukrajine. Veď to nebola iba ukrajinská vojna, ale zápas o prežitie euroatlantickej civilizácie. Možný je aj opačný scenár – regres k neliberálnym režimom. Po skúsenostiach s nacionálnym a internacionálnym socializmom niet o čo stáť. 

Zásadne sa „tu a teraz“ mení aj svet intelektuálneho diskurzu. Sloboda, ľudskosť, klíma... nemajú náboženskú, etnickú či národnú príslušnosť, iba rozmanité interpretácie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite