Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Juraj Petrovič: Černozem pokrytá krvou

.juraj Petrovič .spoločnosť .spoločnosť

Keď hovoríme o utrpení národov, ktoré prišli o svoj štát, najčastejšie sa spomína Poľsko, rozdelené a obsadené Rakúsko-Uhorskom, Pruskom a Ruskom. Keď hovoríme o národnostnom útlaku, hovoríme o Slovákoch v Uhorsku. Ani Poliaci, ani Slováci však neprežili a nevydržali toľko stáročí rozdelenia, útlaku, vojen a rabovania ako Ukrajinci. Cesta k nezávislosti Ukrajiny bola tŕnistá a dlhá.

Juraj Petrovič: Černozem pokrytá krvou UNIVERSAL IMAGES GROUP/GETTY IMAGES Udačnyj, Donecká oblasť, rok 1932–1933: Prenasledovanie miestnej kulackej rodiny počas hladomoru. Podľahlo mu odhadom 2,5 až 7,5 milióna Ukrajincov.

slovo Rus zrejme prevzali obyvatelia územia dnešnej Ukrajiny od Vikingov, ktorí sa v 8. až 11. storočí plavili po riekach východnej Európy. Územie, cez ktoré sa v predošlých storočiach prehnali Góti, Avari a Huni, postupne osídľovali slovanské kmene. Tie, rozdelené a vzájomne medzi sebou neustále bojujúce, podľa niektorých prameňov vyzvali Vikingov, nazývaných Varangovia, aby im vládli. Prvým vládcom dynastie, ktorá vládla v Rusku až do 16. storočia, sa v roku 862 stal Princ Rurik. Varangovia samých seba nazývali „Rus“ a tak dali meno nielen národu, ale aj zemi, ktorú obývali. Rurikov syn Oleg obsadil mesto Kyjev a spravil z neho nové hlavné mesto kniežatstva, ktoré sa podľa neho nazývalo Kyjevská Rus. 

Keď v roku 1040 na trón nastúpil Jaroslav Múdry, začalo sa obdobie nazývané aj zlatým vekom Kyjevskej Rusi. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite