Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Osobnosti odpovedajú: Prečo Orbán opakovane vyhráva voľby?

.marína Gálisová .spoločnosť .anketa

Prečo Orbán opakovane vyhráva v Maďarsku voľby, čo to vypovedá o Maďaroch a čo o Európe?

Osobnosti odpovedajú: Prečo Orbán opakovane vyhráva voľby? ARPAD KURUCZ/ANADOLU AGENCY/GETTY IMAGES 3. apríl 2022 Budapešť, Maďarsko: Maďarský premiér Viktor Orbán na pódiu s členmi strany Fidesz oslavuje víťazstvo v parlamentných voľbách v ich volebnej základni, budove „Balna“ na brehu Dunaja.

sociológ Michal Vašečka:

Viktor Orbán vyhral piate parlamentné voľby v Maďarsku, štvrté v rade, a to je v strednej Európe fenomén. A aj keď je množstvo dôvodov konštatovať, že volebný proces bol neštandardný vzhľadom na referenčný rámec, ktorým sú ostatné krajiny EÚ, jeho drvivé víťazstvo sa nedá vysvetľovať iba týmto spôsobom.

Pozorovatelia dnes zväčša poukazujú na rôzne príčiny a vo väčšine prípadov sú to správne postrehy: 

1. Šikovné využitie ukrajinskej krízy. 2. Schopnosť Fideszu presvedčiť voličov, že opozícia je neschopná riadiť krajinu. 3. Vládna propaganda valiaca sa z de facto zoštátnených médií a tým pádom marginalizácia opozičných hlasov vo verejnom priestore.  4. Šírenie konšpiračných teórií, že opozícia je riadená Sorosom a „hegemonistickými globálnymi silami“. 5. Efekt svätého Matúša, teda v praxi zložitý volebný systém nahrávajúci veľkým hráčom. 6. Rôzne úpravy volebných okrskov, teda gerrymandering v prospech Fideszu.

Ja však za dôležité považujem sociálno-psychologické dôvody. Orbánovi sa podarilo presvedčiť mnohých Maďarov, najmä tých z rurálneho prostredia a menej vzdelaných, že Maďarsko: 1. Je výnimočné a ako krajina má v Európe misiu. 2. Je nepochopené, vždy bolo nepochopené a ako nepochopené je trestané Západom. Je čoraz viac obkľúčené a má veľa nepriateľov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite