Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Petržalka: dobré miesto na život

.marian Jaslovský .spoločnosť .spoločnosť

Sídlisko Petržalka slávi 49. narodeniny. Dňa 2. 4. 1973 položili jej základný kameň na Námestí hraničiarov.

Petržalka: dobré miesto na život Boris Németh Petržalka – to nie sú len paneláky, ale aj veľa zelene a obľúbené jazero Veľký Draždiak.

na mieste najväčšej dediny na Slovensku v medzivojnovom období vyrástlo sídlisko s viac ako 40-tisíc bytmi pre takmer 120-tisíc obyvateľov. „V Petržalke som sa narodil v roku 1981 a vyrastal som tu, a keď som bol niekde mimo Bratislavy, tak som sa aj hanbil povedať, kde bývam, lebo všetci ma hneď zaradili ako obyvateľa betónovej džungle – a naozaj ňou vtedy aj bola,“ hovorí fotograf Martin Kleibl, ktorý tomuto sídlisku zasvätil väčšinu života. Vydal skvelú knihu o Petržalke a ďalšie publikácie, je jej popularizátor, aktivista, historik.  

pochopiť Petržalku

Keď študoval fotografiu na VŠVU, rozhodol sa vybrať si ju za svoju tému. „Prostredníctvom fotografie som sa snažil pochopiť, kde to vlastne žijem. Hľadal som svoju identitu. Zrazu mi prišlo čudné, že môj rodný dom je panelák, kde je 107 bytov, ako decko som sa hral na stavenisku bez stromov a žijem tam s ľuďmi, ktorých ani nepoznám. Takže fotografiou som sa s tým všetkým snažil vyrovnať.“ Začal študovať históriu oblasti, aby našiel svoje korene. Pritom chodil po sídlisku, fotil ho a chytal jeho ducha. 

Zvečňoval aj rôzne artefakty, ktoré si málokto všimol. Nápisy, logá a zapadnuté detaily a iné relikty. „Bola to taká moja terapia,“ hovorí. „Našiel som nielen logiku sídliska, ale aj jeho krásu.“ V úvode svojej knihy Petržalka – prekvapivý sprievodca mestskou časťou píše, že toto sídlisko už dávno nie je getom, nocľahárňou alebo betónovou džungľou. „Nemusí fungovať ako kuriozitka v turistických sprievodcoch, ktorej je lepšie sa vyhnúť. V tieni jej panelákov sa totiž skrýva mnoho prekvapení.“ Martin používa v rámci knihy, webovej stránky aj na sociálnych sieťach nick Konduktor (stránka Konduktor.sk). 

z dejín Petržalky

História novej Petržalky sa začala v roku 1966, keď bola vyhlásená medzinárodná urbanistická súťaž. Prihlásilo sa do nej 84 návrhov od tímov architektov a urbanistov z 19 krajín celého sveta. Medzinárodná porota udelila 5 tretích cien (1. a 2. cenu neudelila). S rozhodnutím, že finálne riešenie skompilujú z týchto piatich návrhov. „Prišiel však rok 1968 avšetko sa stoplo. Začal to riešiť Stavoprojekt ako štátna stavebná firma. 

Dokumentarista Petržalky Martin Kleibl pri soche Vladimíra Havrillu Zenové dievča. „Vylepšenia“ sprejerov sa vraj autorovi páčia, lebo pridávajú dielu nové vrstvy.Boris NémethDokumentarista Petržalky Martin Kleibl pri soche Vladimíra Havrillu Zenové dievča. „Vylepšenia“ sprejerov sa vraj autorovi páčia, lebo pridávajú dielu nové vrstvy.

Oni si z návrhov  niečo aj zobrali.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite