Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zdravotnícky analytik a riaditeľ INEKO Dušan Zachar: Selektívne dotácie. Opäť

.dušan Zachar .spoločnosť .spoločnosť

V roku 1994 sa systém zdravotného poistenia na Slovensku zmenil z unitárneho s jednou Národnou poisťovňou na pluralitný model, v ktorom mohli súčasne pôsobiť verejné aj súkromné subjekty. Zajacova reforma posilnila trhové princípy v zdravotníctve a prilákala na trh so zdravotným poistením viaceré konkurujúce si subjekty. Tak pred reformou, ako aj po nej však nebolo zriedkavosťou, že štát podával barličky svojim poisťovniam, aby ich dostával z finančných ťažkostí.

Zdravotnícky analytik a riaditeľ INEKO Dušan Zachar: Selektívne dotácie. Opäť DANO VESELSKÝ/TASR Igor Matovič avizuje, že do zdravotníctva vráti financie, ktoré sektoru ešte minulý rok vzal. Najväčšiu časť „dofinancovania“ pohltí dotácia pre VšZP. Základné imanie sa tentoraz zvýši o 120–160 miliónov eur.

to sa, samozrejme, nepáčilo súkromným konkurentom štátnych poisťovní, ktorí poukazovali na to, že môže ísť o nepovolenú štátnu pomoc, ktorá zvýhodňuje nejaký subjekt na trhu, vytvára na ňom nerovné postavenie a zhoršuje hospodársku súťaž. Prvostupňový Všeobecný súd EÚ v roku 2018  konštatoval, že poskytovanie povinného zdravotného poistenia na Slovensku má navzdory svojim nesporným sociálnym, solidárnym a regulačným prvkom evidentný charakter hospodárskej činnosti a súťaživosti zdravotných poisťovní. Súd rozhodol, že v zmysle pravidiel EÚ pre štátnu pomoc majú byť zdravotné poisťovne vnímané ako podniky, a preto mala Európska komisia (EK) posúdiť, či navyšovanie základného imania, splácanie dlhov alebo ostatné dotácie zo strany štátu pre štátne zdravotné poisťovne  SZP a VšZP v období rokov 2003 – 2010 neboli nepovolenou štátnou pomocou. 

Po odvolaniach EK a Slovenskej republiky sa však o dva roky neskôr karta obrátila, keďže druhostupňový Súdny dvor EÚ im vyhovel a stotožnil sa s názorom, že slovenský systém verejného zdravotného poistenia sa vyznačuje viacerými vlastnosťami, ktoré zodpovedajú systému sociálneho zabezpečenia sledujúcemu sociálny cieľ a uplatňujúcemu zásadu solidarity pod dohľadom štátu. A tak už potom „prerozdeľovačom“ nestálo takmer nič v ceste pri ďalšom selektívnom dotovaní VšZP.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite