Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Gabriel Tóth: Slovensko je vo vojne, aj keď „len“ hybridnej

.gabriel Tóth .spoločnosť .spoločnosť

Posledné týždne sa dianie na celom svete nesie v znamení ruskej invázie na Ukrajinu. Vojna na Ukrajine vytesnila správy o pandémii, a to i v tradičných médiách, ako aj na dezinformačných weboch, ktoré sa doteraz intenzívne venovali odporu proti očkovaniu.

Gabriel Tóth: Slovensko je vo vojne, aj keď „len“ hybridnej JAKUB KOTIAN/TASR 8. február 2022 Bratislava: Richard Takáč, Robert Fico a Ľuboš Blaha zo strany Smer-SD pred budovou Národnej rady počas protestného zhromaždenia proti obrannej dohode s USA.

okrem vojnového konfliktu na Ukrajine sme si však všetci konečne uvedomili, že sme už dlhodobo vo vojne aj my – informačnej. A jej následky potvrdzujú výsledky prieskumov, podľa ktorých si každý štvrtý Slovák myslí, že za inváziu na Ukrajine môže NATO/USA. Ako táto hybridná vojna vyzerá a ako sa jej môžeme brániť?

V prvom rade si je nutné uvedomiť, že žijeme v dobe pretlaku informácií, ktoré sa na nás valia zo všetkých strán. Informácií o dianí na Ukrajine je veľa a vyznať sa v nich je nad možnosti bežného človeka, ktorý má dennodennú prácu a nemá možnosť nonstop sledovať objektívne spravodajstvo. Orientovať sa v takomto dynamickom konflikte je zložité, čo je živnou pôdou pre rôzne skreslené informácie a dezinformácie.

Tradičné médiá musia neustále vyhodnocovať dôveryhodnosť zverejnených správ, nespočetné množstvo príspevkov na sociálnych sieťach a údajných informácií priamo z diania konfliktu. Dezinformátori a trollovia to majú jednoduchšie – šíria informácie, ktoré potvrdzujú len ich „pravdu“, prípadne bez problémov klamú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite