Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rhos/Rus/Pycь – Ukrajina: Geografické názvy nie sú len nápisy na mapách

.hana Chorvátová .spoločnosť .spoločnosť

Ešte nedávno sme nemali veľa dôvodov zamýšľať sa nad históriou územia dnešnej Ukrajiny. Mnohí z nás viac-menej preberali cársko/sovietsku interpretáciu dejín, ktorú opäť vzýva Vladimír Putin.

Rhos/Rus/Pycь – Ukrajina: Geografické názvy nie sú len nápisy na mapách GIRCKE/ULLSTEIN/GETTY IMAGES Zima v uliciach Kyjeva v revolučnom roku 1917.

putin podsúva Rusom, Ukrajincom, ale aj nám, že Ukrajinci sú súčasťou ruského národa a Moskovská Rus a neskoršie Rusko sú prirodzeným pokračovateľom predchádzajúcej slávnej histórie Kyjeva – teda Kyjevskej Rusi. Je to pravda?

Tento koncept začal vznikať v priebehu 19. storočia, ktoré charakterizoval nástup nacionálnych ideológií a cárske Rusko vtedy potrebovalo dlhú a slávnu históriu. Dlho sme ho mali v učebniciach dejepisu a v rámci učiva o Kyjevskej Rusi sa nám krst Vladimíra I. (988) automaticky spájal aj s krstom celého Ruska – pritom v tom čase na území dnešnej Moskvy boli ešte močiare.

Minulosť sa však v tejto veľmi zjednodušenej schéme neodohrávala. Dejiny stredovýchodnej a východnej Európy sú oveľa pestrejšie, mnohovrstevné a najmä, odohrávajú sa na obrovskom geografickom priestore, ktorý v podstate vypĺňajú len nížiny. Nie sú tu žiadne pohoria, ktoré by pomohli vymedziť historicko-geografické regióny. Jedinými orientačnými bodmi sú povodia riek. Česká historička Jitka Komendová upozorňuje, že s touto geografickou „neurčitosťou“ súvisí aj skutočnosť, že tu v danom priestranstve v priebehu storočí politické zvraty prinášali výrazné posuny hraníc, aké by v iných častiach Európy neboli možné. Tu, na pomedzí strednej a východnej Európy, sa odohrávala značná časť dejín dnešnej Ukrajiny.

rhos/Rus/Русь

Aby sme lepšie porozumeli spletitosti dejinného vývoja tohto regiónu, objasnime si pôvod slov Rus aj Ukrajina a ich význam a premeny v používaní. Slovo Rus má pozoruhodný vývoj. Nedávno sa problémom zaoberal historik Michal Téra, ktorý v roku 2019 vydal rozsiahlu publikáciu Kyjevská Rus. Dějiny, kultura, společnost. Prvýkrát sa so slovom Rhos/Rus stretávame v franských písomných prameňoch k roku 839, keď na dvor Ľudovíta I. Pobožného prichádza posolstvo z Byzantskej ríše cisára Theofila. Neskôr sa zmienky o Rhosoch/Rusoch objavujú častejšie a vtedajší svet ich pozná ako bojovníkov a obchodníkov škandinávskeho pôvodu.

„Geografické názvy nie sú len nápisy na mapách, majú hlboký význam. Agresia Ruska voči Ukrajine umožnila ujasniť si zmysel tých, ktoré sme používali často bez súvislostí.“

Od druhej polovice 10. storočia približne do počiatku 12. storočia sa podľa M. Téru sformovala idea, ktorá pod termínom Rus/Русь zahrňovala polis – politickú obec s jej aparátom, sociálnou a právnou štruktúrou, vládnucou vrstvou aj geografickým rozsahom – od Baltického po Čierne more.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite