Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Mikroplasty objavili už aj v ľudskej krvi, je to alarmujúce

.marian Jaslovský .spoločnosť

Obrovské množstvo plastového odpadu sa ukladá do životného prostredia a mikroplasty kontaminujú celú planétu, od vrcholu Mount Everestu až po najhlbšie oceány. O ľuďoch už bolo známe, že tieto drobné čiastočky konzumujú prostredníctvom jedla a vody, ako aj vdychovaním, a našli sa aj vo výkaloch detí a dospelých.

Mikroplasty objavili už aj v ľudskej krvi, je to alarmujúce dottedhippo/getty images

vedci analyzovali vzorky krvi od 22 anonymných darcov, všetkých zdravých dospelých, a u 17 našli plastové častice. Polovica vzoriek obsahovala PET plast, ktorý sa bežne používa vo fľašiach od nápojov a tretina obsahovala polystyrén, ktorý sa používa na balenie potravín a iných produktov.  Štvrtina vzoriek krvi obsahovala polyetylén, z ktorého sú vyrobené plastové tašky.

„Naša štúdia je prvým náznakom, že v krvi máme polymérne častice – je to prelomový výsledok,“ povedal profesor Dick Vethaak, ekotoxikológ z Vrije Universiteit Amsterdam v Holandsku. „Musíme však rozšíriť výskum a zvýšiť veľkosť vzoriek, počet hodnotených polymérov atď. Ďalšie štúdie viacerých skupín už prebiehajú,“ povedal.

„Určite je rozumné mať obavy,“ povedal Vethaak pre Guardian. „Častice sú tam a sú transportované po celom tele.“ Povedal, že predchádzajúce práce ukázali, že mikroplasty sú 10-krát viac vo výkaloch detí v porovnaní s dospelými a že deti kŕmené plastovými fľašami prehĺtajú milióny mikroplastových častíc denne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite